Ето как китовете намаляват драстично въглеродния товар в атмосферата

Природа

Нова, по-ефективна стратегия за защита на китовете би могла да ограничи парниковите газове и глобалното затопляне. А връщането на числеността на вида отпреди епохата на китолова, може да спомогне за улавянето на 1,7 милиарда тона CO2 годишно.

Гърбат кит плува на повърхността на океана между Таити и Муреа (вулканичен остров във Френска Полинезия).

Гърбат кит плува на повърхността на океана между Таити и Муреа (вулканичен остров във Френска Полинезия).

© Илюстрация: IStock

Освен че китовете са едни от най-необикновените животни на нашата планета, те имат и съществена роля за облекчаване на негативните последици от изменението на климата.

Хората приемат, че дърветата вършат по-голямата част от работата, свързана с абсорбирането на CO2 от атмосферата. И това със сигурност е вярно що се отнася до сушата. Но под водата тези титани на океана играят огромна роля.

Китовете съхраняват огромни количества въглерод в телата си. Когато умрат, те отвеждат този въглерод на дъното на океана. Техните потъващи трупове гарантират, че въглеродът е уловен в дълбокото море, вместо да бъде освободен на повърхността.

Но грижата за китовете не е нещо, в което исторически хората са добри

Десетки милиони китове са избити за целия период на китолова. Тази човешка дейност успява да унищожи между 66 % и 90 % от популациите им в преследване на вида за добив на месо, китова мас и най-различни други продукти, установява проучване от 2014 г., цитиранo от Euronews.

Авторите на доклада казват, че направените от тях констатации имат за цел да насочат вниманието на управителите на защитени океански зони към по-добро опазване на тези критични за климата живи ресурси.

Сама по себе си, колосалната красота на китовете е достатъчна причина да се грижим за тяхното благополучие, но ползата, която носят за природата при естествената си смърт, прави аргумента за възстановяване на числеността на вида не само убедителен, но и спешен.

И всъщност, докато все още плуват през голямото синьо море, китовете предоставят още една ценна климатична услуга чрез изпражненията си. Техните богати на желязо изпражнения стимулират растежа на фитопланктона - малките морски водорасли, които улавят около 40 % от целия CO2, произвеждан на земното кълбо.

Като цяло IMF изчислява, че китовете биха могли да уловят 1,7 милиарда тона CO2 годишно, ако бъдат подпомогнати да възстановят броя си отпреди епохата на китолова.