Защо Китай използва гъски в своята политика за нулев COVID-19?

Цивилизация Природа • •

През цялата история териториалните и често агресивни домашни гъски са били използвани, за да охраняват всичко - от шотландско уиски до военни съоръжения.

Китайска домашна гъска, снимана в природния резерват Golden Acre Park в Лийдс, Англия. Породата произлиза от лебедоподобната гъска (Swan goose) - вид,...

Китайска домашна гъска, снимана в природния резерват Golden Acre Park в Лийдс, Англия. Породата произлиза от лебедоподобната гъска (Swan goose) - вид, произхождащ от Китай.

© MINDEN PICTURES

На границата на Китай с Виетнам група от около 500 гъски патрулират, готови да сигнализират или ухапят всеки, който се опита да премине нелегално.

През октомври 2021 г. китайското правителство разполага така наречената „армия от гъски“ на 482 км (300 мили) от китайската префектура Чонгзуо (Chongzuo) в опит да спре навлизането на коронавируса в Китай чрез нелегална имиграция. Китайските домашни гъски не се нуждаят от обучение - след като веднъж установят своята територия, петкилограмовите птици я защитават яростно.

Все пак, пернатият гарнизон е подсилен с около 400 кучета пазачи от различни породи, които придружават граничната полиция при патрулиране, докато птиците пазят на място. Заедно, междувидовият екип е от ключово значение за поддържането на политиката на Китай за нулев COVID, която има за цел да елиминира вируса в страната. В континентален Китай инфекциите с COVID-19 се увеличават, а Шанхай - град с население от 25 милиона души, е под блокада, за да се предотврати по-голямо разпространение на вируса.

И изглежда охраняващите гъски наистина помагат. Твърди се, че през декември 2021 г. гъска е “включила алармата”, с което е помогнала за залавянето на двама души, които се опитали да пресекат незаконно границата, според финансирания от държавата новинарски уеб сайт The Paper. Правителството на префектура Чонгзуо не е отговорило на искането на National Geographic да потвърди съобщението.

Използването на гъски за поддържане на политиката относно пандемията от коронавирус може да е новост, но тази практика всъщност е доста стара.

Домашните гъски се появяват преди най-малко 5000 години, вероятно дори преди 16 000 години, което ги прави второто най-старо опитомено животно след кучетата, според скорошно проучване.

Историческите извори изобилстват с разкази за гъши батальони, включително едно ято, на което се приписва, че е създало такъв шум, че спасява Рим от нашествие през 390 г. пр. н. е. „Гъската внимателно бди, свидетел на защитата на столицата, докато мълчанието на кучетата не би издало нищо“, пише по това време римският автор Плиний Стари.

Друго ято, известно като Scotch Watch, патрулира из 14 акра складове, защитавайки шотландско уиски на стойност 300 милиона паунда в Дъмбъл, Шотландия, от 1959 до 2012 г. А през 1986 г. американската армия изпробва 18 гъски за противовъздушна защита в Западна Германия. Гъските се представят толкова успешно, че армията призовава още 900 птици на служба в района.

Наистина, гъските може да имат предимство пред кучетата, особено по отношение на това, че птиците са по-координирани при вдигане на тревога, казва Петр Глазов, председател на Международният съюз за защита на природата и природните ресурси и специалист по гъски.

Видео: "Гъша полиция" на служба в Китай. Различни китайски общини използват гъските като подкрепление в кварталите и околните райони.

„Понякога кучета “алармират” просто за забавление или за да “разговарят” едно с друго. Но гъските го правят само ако се появи натрапник, който навлиза в тяхната специална зона“, казва Глазов.

Ето кой е шефът

Преди да включи гъските, които вероятно са подбрани от близките ферми, китайското правителство тества малък гъши отряд през юни 2021 г.

В експеримента пернатите се оказват дори по-чувствителни към непознати и шум, отколкото кучетата, съобщава финансираната от държавата новинарска организация South Country Morning News. Няколко месеца по-късно местната власт решава да разположи гъски по 300 гранични контролно-пропускателни пункта.

Способността на гъските не е голяма изненада за Лорън Тилен, доктор по ветеринарна медицина, работила с домашни гъски в Тексаската болница за птици и екзотични животни край Далас.

„Ако навлезете на терен на гъски, вероятно ще ви нападнат, ще вдигнат врява и ще използват тактики за сплашване, вместо да избягат като повечето птици“, казва Тилен.

„Виждала съм това както с диви канадски гъски, които защитават малките си, така и с домашни китайски гъски, които защитават територията си. Винаги мисля за тях като за господарващи птици”, казва тя.

Изострени сетива

Около 30 вида диви гъски живеят на всички континенти с изключение на Антарктида. Птиците, гнездящи предимно на земята, имат отлично зрение, еволюирало, за да забелязва хищници, приближаващи се отдалеч. Освен това, те могат да използват и контролират очите си независимо едно от друго, което им дава по-широка перспектива.

А когато спят, гъските могат да оставят едната страна на мозъка будна и свързаното с нея око отворено, готово да открива заплахи – рядко явление, известно като еднополусферен сън. „Те винаги контролират ситуацията“, казва Глазов.

Дивите гъски, подобно на белите гъски в Северна Европа и Русия, обикновено имат „охранители” в периферията на ятата си, чиято задача е да сигнализират при заплахи. Гъските са толкова добри в това да предусещат опасностите, че патици и жерави понякога се хранят сред гъски за повече сигурност, допълва той.

Нещо повече, гъските пазачи са по-евтини: те се грижат предимно сами за себе си, хранят се с трева и не изискват ветеринарни грижи.

Но какво да кажем за кучетата

Кучетата имат предимство пред гъските, защото могат да бъдат обучени за множество цели, казва Амброуз Контрерас, обучител на кучета в 341-ва учебна ескадрила на ВВС на американската армия, специализирана в обучението на кучета за откриване и патрулиране.

„Можем ли да обучим гъска? Вероятно, но това би било много трудно“, казва той. Контрерас казва, че обикновено кучетата са по-сплашващи: “По-малко склонен съм да опитам да направя нещо нередно, когато видя куче с неговия водач, отколкото човек с гъска.”

И когато става въпрос за обоняние, „обонятелните системи на кучетата са в собствено измерение“, казва той.

Патрулните кучета в 341-ва ескадрила трябва да откриват нечия миризма най-малко на 45 м разстояние и да доловят звук от поне 30 м, преди да преминат към по-напреднало и специализирано обучение.

Въпреки че гъската пазач, отговорна за алармирането на властите за натрапниците на границата през 2021 г., е шумно отпразнувана в държавните новини на Чонгзуо – дори си спечелва етикета „братска гъска“, според съобщенията и куче е прихванало нелегален имигрант през август 2021 г.

"Така че, поне засега, това е братска гъска 2, куче пазач 1."