Как флиртуват животните?

Природа

Точно както при хората: с подаръци, парфюми и разкриване на чувствата
Ухажване между жирафи в Квазулу-Натал, Южна Африка. Когато женската хареса мъжкия, тя уринира.
Снимка: Ричард Дютоа, Minden Pictures/Corbis
Ухажване между жирафи в Квазулу-Натал, Южна Африка. Когато женската хареса мъжкия, тя уринира. Снимка: Ричард Дютоа, Minden Pictures/Corbis

„Намигват ли си животните, за да покажат, че са заинтересовани?" Отговорът в повечето случаи е не, но ето други начини по които животните демонстрират интереса си едни към други.

Птиците са най-известните ухажори, а сред тях класацията водят пауните, беседковите и райските птици. Сред фазаните изключително впечатляващ е танцът на аргусът, с който той се опитва да спечели женската. За съжаление видът е почти застрашен от изчезване. Естественият му хабитат е на полуостров Малака, в Югоизточна Азия.

Беседковите птици

Вижте повече

Беседковите птици

За да привлекат женските, мъжките беседкови птици се перчат, припяват и... развиват художествена дейност.

Делфините афали показват чара си чрез образуването на „кооперативни съюзи“ - казва Куинси Гибсън, биолог от Университета на Северна Флорида.
Мъжките делфини плуват и изскачат на повърхността в изключителен синхрон, в старанието си да впечатлят дамите. „Делфините обичат докосването. И мъжките и женските често се галят или се отриват о партньора си, като използват гръдните си перки и други части на тялото“, казва Гибсън.

Досега говорихме за танци, а какво ще кажете за парфюмите?

Мъжките жирафи изследват задните части и гениталиите на женските. Когато женската хареса партньора, тя уринира, мъжкият подушва и опитва урината, за да види дали дамата е разгонена.

Птици танцуват степ

Вижте повече

Птици танцуват степ

Учените вече знаят, че мъжките африкански сипки, както и техни сродни видове, подскачат и пеят по време на ухажване. Но видеозаписи с висока скорост показват поведение,...

„Мъжките не могат да си позволят да губят време в ухажване на женска, която вече е бременна или не е готова за съчетаване“ казва Рейчъл Бранд, която изучава поведението на животните. Бранд отбелязва, че и много други видове постъпват по същия начин.

Насекомите пък правят най-страхотните кошници с подаръци, споделя Кейти Прудик, ентомолог в Аризонския университет.

Мъжките често донасят на женските подаръци под формат