Как една дреха става водоустойчива?

Пулсът на времето

Компании като Fjällräven предлагат нов прочит на екипировката за дъждовно време

Вероятно за първи път чувате за PFC . Но със сигурност сте се срещали с тях под една или друга форма. Ако сте изявен природен ентусиаст знаете, че трекинг в дъжда е по-приятен, ако сте с надеждно водоустойчиво яке. Но именно в това свойство на аутдор екипировката се крие проблем, който незабелязано вреди на нещото, което най-много обичаме – природата.

Перфлуорвъглеводородите или PFC са органични химически съединения, които се използват активно от производителите на аутдор екипировка. Тяхната роля, приложена чрез импрегнация, е да бъдат водоустойчив и петно отблъскващ щит. И те изиграват тази роля блестящо. Но тези конкретни съединения не се ползват с добро име в околната среда. Лошата им репутация се дължи на факта, че те не се разграждат лесно. Вместо това химикалът PFC остава и се разпространява в средата, в която е използван. А това представлява сериозен проблем както за човека, така и за природата.

Какви рискове крие PFC екипировката?

Пролетта заявява своето присъствие с цъфтежа на растенията, но и с възобновяващият пролетен дъжд. Походът в планината през този сезон е немислим без водоустойчиви якета. Но когато вземете това импрегнирано с PFC яке вкъщи, извадите го от раницата си и го използвате за следващото си бягство сред природата, малки PFC частици също излизат на свобода. За разлика от нас, PFC частиците остават там и се разпространяват. Перфлуорвъглеводородите влияят по следните начини на околната среда:

  • Изследвания сочат, че PFC са потенциално канцерогени за човека, както и могат да причинят репродуктивни проблеми
  • PFC са силно летливи и могат да пропътуват дълги разстояния от няколкостотин километра във въздуха и дори да стигнат до атмосферното пространство около Земята
  • PFC представляват риск за човешкото здраве, ако те се натрупат в питейната вода до ниво една част на трилион. Това е еквивалентът на по-малко от една чаена лъжичка на 1000 олимпийски басейна
  • Химикалът има изключително дълъг биологичен полуживот. В частност, за телата ни отнема повече от четири години, за да изхвърлят половината от натрупаните PFC, които понастоящем пребивават в нашите тъкани.
  • PFC практически никога не изчезват. Те се натрупват в природата и в крайна сметка намират своя път обратно към нас. Изследователите са открили наличие на химикала в отдалечени части на Арктика, в почвата и прахта, риба и месо, в човешка тъкан и в питейната вода.

Излиза, че при направата на водоустойчива екипировка за навън се получава „параграф 22“. Моделите якета и панталони предлагат чудесна функционалност за дейности на открито, но бавно и сигурно замърсяват околната среда около нас. А точно на тази среда разчитат редица индустрии за препитанието си. Но любовта към природата е по-силна от връзките на химичните съединения. Водена от стремежа да предостави на природните ентусиасти устойчиво преживяване без отпадъчни следи, шведската Fjällräven преди няколко години се отправи на приключение, което донесе лъч надежда за дъждовните дни.

Най-доброто от лошото време

Преди няколко години Fjällräven реши да потърси алтернативи на импрегнацията с PFC. Предизвикателство е да предложиш на своите потребители яке, което е едновременно функционално и устойчиво. Към задачата трябва да се подхожда внимателно и задължително с поглед в бъдещето, защото новаторската без PFC екипировка не трябва да е модна тенденция, а стандарт в индустрията.

Началото е трудно и изпълнено с множество опити. „Трябваше да направим няколко компромиса, защото когато намерихме решение с приемлива водоустойчивост, то се оказа недотам полезно за потребителя, в сравнение с обикновените shell якета с PFC.“, обяснява Феликс Аймелайеус-Линдстрьом, експерт по химични състави във Fjällräven.

След редица изпитания Fjällräven постигна успех и представи на природните любители устойчиви решения за техния трекинг. Стремежът на шведската марка не спира до тук. Разработката на техните продукти е непрекъснат процес, видим от новата пролетно-лятна колекция на бранда за 2021 година. С нея Fjällräven разширява своята гама от водоустойчиви и свободни от PFC облекла. С моделите от серията High Coast Hydratic може да сте сигурни, че ще имате удобно преживяване при мокро време. Акцентни са гъвкавостта, издръжливостта и практичността на материите, направени от уникалната, добре позната и тествана тъкан G-1000 на Fjällräven. Способността му да се модифицира с восъка Greenland не само удължава живота на екипировката, той позволява на природните ентусиасти да регулират дрехите и оборудването си спрямо своите нужди, без значение от мястото. Колекцията се състои от водоустойчиви, проветриви и компактни якета и панталони с 2,5 см. слойна конструкция. Облеклата са от 100% рециклиран полиамид с PU покритие, импрегниране без PFC и уникален десен на вътрешния хастар, дело на шведския художник Ерик Оловсон.

Бъдете подготвени за непредвидимото време с моделите екипировка на Fjällräven! Можете да ги откриете на сайта на марката www.fjallraven-shop.bg