Как делфините използват интелигентни техники за ловуване?

Природа

От улавяне на риби в пръстени от кал до предпзване на носовете им с морски гъби и работа в екип, включително с хора, тези морски бозайници са гениални ловци.

Афалини плуват в морския резерват "Понта До Оро" в Мозамбик. Афалините са сред най-добре проучените видове делфини.

Афалини плуват в морския резерват "Понта До Оро" в Мозамбик. Афалините са сред най-добре проучените видове делфини.

© Фотофрафия: Томас П. Песчак

Няма съмнение, че делфините са невероятно умни. И все пак, начините, по които използват своята интелигентност, за да оцеляват, продължават да изумяват морските биолози. Всяка година те откриват нови и впечатляващи примери на поведение при тези бозайници.

Към момента има 36 известни вида делфини - от 110-килограмовия делфин мауи (най-малкият вид делфин) до косатка с размер на кемпер. И всички те са изправени пред една и съща дилема: как да улавят храна без крайници?

Сред най-добре проучените видове делфини е обикновеният афалин. Той е развил впечатляващ набор стратегии за лов, като например хранене с пръстени от кал. С няколко силни движения на опашката си и плуване в кръг, тези хищници заграждат рибни пасажи в торнадо от кал. За рибите, създаденото от делфините вълнение на водата изглежда като непреодолима стена. Това ги кара да изпадат в паника, докато опитват да прескочат бариерата на повърхността на водата. За тяхно съжаление обаче, там ги очакватдруги гладни делфини с отворени челюсти.

Използвайки съвместна техника за хранене с пръстени от кал, един делфин плува бързо в кръг, размахвайки опашката си близо до морското дъно, за да разм...

Използвайки съвместна техника за хранене с пръстени от кал, един делфин плува бързо в кръг, размахвайки опашката си близо до морското дъно, за да размъти водата. Паникьосаните риби се опитват да избягат, но други делфини ги хващат.

Доскоро се смяташе, че храненето с кални пръстени е уникално само за няколко популации афалини, живеещи във Флорида. Но скорошно проучване, публикувано в списание Marine Mammal Science, доказва, че това поведението е по-разпространено, отколкото се смяташе. Засечено е също в Белиз (държава в Централна Америка) и Мексико, казва ръководителят на изследването Ерик Рамос, морски биолог от Нюйоркския университет.

Въпреки че технически е възможно делфин, улавящ храната си чрез техниката пръстен от кал, да е донесъл поведението от Флорида до Карибите или обратно, Рамос смята, че това е малко вероятно. Според него отделни популации на делфини, живеещи в подобни местообитания, са развили една и съща стратегия независимо едни от други.

„Така или иначе, наистина е страхотно“, казва Рамос – и това е само един от многото умни начини, по които делфините са се научили да оцеляват.

Хранене на брега или най-опасната игра

За морски бозайник е опасно да се приближава твърде много до брега, тъй като може да заседне в плитчината и да загине. Въпреки това, някои видове делфини охотно поемат този риск, като гонят рибите на плажа докато ги погълнат и след това се измъкват обратно назад в безопасността на дълбокото.

„Толкова е опасно“, казва Джанет Ман, поведенчески еколог от Джорджтаунския университет във Вашингтон, окръг Колумбия, която изучава поведението на индо-тихоокеанските афалини от Shark Bay (Заливът на акулите), Австралия.

Делфините ядат риба, която хванат на брега, като поемат риска да се заседнат в плитчините.

Делфините ядат риба, която хванат на брега, като поемат риска да се заседнат в плитчините.

Ман казва, че един от най-известните „плажни“ делфини, женска на име Ямайка, се е появила с белези от изгаряне преди няколко години, вероятно причинени от продължителното излагане на слънце, по време на засядане на брега.

Игра с храната (Kerplunking)

Когато делфин удря повърхността на водата с опашката си, това може да наподобява малко дете, което играе във вана. Но всъщност става въпрос за смъртоносно ловно поведение.

В зависимост от това в коя част на света живеят, делфините може да използват опашката си, за да зашеметяват рибите и дори да ги издигнат във въздуха, преди да ги убият. Това е известно като ритане на риба или удряне на риба.

Но това поведение може да служи и за друга цел. Някои делфини в австралийския залив на акулите удрят повърхността на водата, докато се хранят в морската трева отдолу - може би целта е да подплашват рибите, принуждавайки ги да се крият точно там. Учените наричат това поведение kerplunking.

Кооперативно хранене

Много животни работят заедно, за да надхитряват плячката си. Така правят и делфините, когато се хранят чрез техниката на калните пръстени. Но много малко видове се обединяват с хората, за да го направят.

Край бразилския град Лагуна, афалини се хранят с риба, като я изтласкват към брега, където рибарите стоят и чакат. С вода до гърдите и въдица в ръце, хората хвърлят мрежите си точно в момента, когато делфините се приближават.


„Ползите за рибарите са, че имат по-богат улов”, казва Маурисио Кантор, поведенчески еколог от Университета на Орегон. "Още повече, че водата може да е толкова мътна, че те просто не могат да видят къде са рибите."

Но делфините ги „виждат“, тъй като използват вградения си сонар, наречен ехолокация. На свой ред, и те също се възползват от ситуацията, казва Кантор, защото рибарите и техните мрежи действат като бариера, към която могат да притискат рибите. Съвместният метод е изключително успешен, за което свидетелстват различни записи, правени през последните 120 години в Бразилия.

Съвместното или кооперативното хранене се среща и при друг вид делфини, като сладководният, живеещ в река Иравади в Мианмар (Бирма).

Използване на инструменти като морски гъби и раковини

От 80-те години на XX век изследователите проследяват няколко десетки делфини в Залива на акулите, които практикуват изкуството на използването на морски гъби. Поведението е пример за работа с инструменти при морски бозайници.

Това се случва, когато делфин изтръгва гъба от морското дъно и натиска мекото същество към носа си, вероятно като защита, докато проучва скалистото дъно в търсене на плячка. Също така, методът позволява на хищниците да подплашват по-дребни риби, които иначе биха могли да избегнат естествения им сонар.

“Най-интересното е, че използването на морски гъби се предава от майки на дъщери”, казва Ман.

Още по-рядко срещано поведение, известно като обстрелване, е когато отделен индивид преследва риба в празна раковина.

Делфините защитават лицето си с морски гъби, докато търсят заровена сред пясък и камъни плячка. Тази техника е алтернатива на използването на ехолокац...

Делфините защитават лицето си с морски гъби, докато търсят заровена сред пясък и камъни плячка. Тази техника е алтернатива на използването на ехолокация.

„Делфините пъхат устата си в отвора на раковина, която издигат на повърхността и след това я разклащат, така че рибата да падне в отворената им уста“, казва Соня Уайлд, поведенчески еколог от Университета в Констанц в Германия.

Любопитното е, че поведението обстрелване се научава от приятели (в групата), докато техниката за използването на гъби се предава в семейството.

Чрез сателитни изображения и дронове, както и чрез широкото разпространение на камери за смартфони, вероятно учените просто ще продължават да добавят нови открития към и без друго дългия списък с видове поведение на хранене при делфини, казва Рамос.

„Технологиите ни позволяват достъп до неща, които никога не сме виждали преди.“