Как действат ваксините

Наука

Учените наблюдават слагането на ваксините от Moderna, Biontech / Pfizer и AstraZeneca. Те вече значително са намалили инфекциите, болничния престой и смъртните случаи навсякъде по света.
© Снимка: iStock

Учените говорят за добро развитие, тъй като лекарствата понякога работят по-различно в реалния свят отколкото в лабораторията, посочва Business insider.

Въпреки добрата новина може да отнеме години преди ваксините да стигнат до всички хора по света и преди пандемията да спре. Около 265 милиона дози ваксини вече са сложени, съобщава агенция Bloomberg. С настоящия темп обаче ще бъдат нужни пет години, за да се ваксинира 75% от световното население. Освен това някои ваксини изглежда са по-малко ефективни срещу новите варианти в страни като Бразилия или Южна Африка.

Необходими ли са нови ваксини заради мутациите на коронавируса

Вижте повече

Необходими ли са нови ваксини заради мутациите на коронавируса

Ще помогнат ли вече съществуващите ваксини срещу вариантите на мутиралия коронавирус? Ако не, кога ще се появят нови и какво трябва да се направи за целта?

С данни от Великобритания, Израел и САЩ вирусолози и здравни експерти потвърждават, че ваксините са ключът към борбата с пандемиите. Ето до какви изводи стигат учените от прилагането на ваксините в световен план:

Две дози от Biontech / Pfizer защитава на 94% от коронавирус, но също така защитава на 92% срещу всяка инфекция, сочат данните от Израел. 

Една  доза на Biontech / Pfizer или AstraZeneca намалява болничния престой  с от 85 до 94% съответно, сочат данни от Шотландия.

Руската ваксина „Спутник V“  има ефективност от 91,6%, сочи проучване

Вижте повече

Руската ваксина „Спутник V“ има ефективност от 91,6%, сочи проучване

След като бяха разкритикувани за липсата на надеждни проучвания, руските изследователи публикуваха повече подробности за ваксината „Спутник V“.

Алергичните реакции към ваксините на  Biontech / Pfizer и Moderna са изключително редки, сочи американско проучване - 0.00045 процента на милион сложени дози.

Имунизираните хора с повторна Covid-19 инфекция носят по-малък вирусен заряд, което води до по-леко протичане на болестта и по-малък риск от зараза, според учени от Израел. 

Някои от данните трябва да се потвърдят от независими експерти, но проучвания сочат, че ваксините помагат в борбата с пандемията. Освен това към момента няма доказателства за странични ефекти, отбелязва Business insider.

Първоначално не беше ясно дали ваксините спират предаването на вируса. Но нови проучвания сочат, че ваксините намаляват разпространението на Covid-19, така че ваксинта пази не само вас, но и околните.

Все още не е ясно дали и колко дълго предпазват ваксините. В различни части на света се появяват разновидности на вируса, което прави борбата с пандемията още по трудна. И така докато ваксините са ефективни, коронавирусът все още не е победен, подчертава Business insider.