Как да си изберем раница?

Пулсът на времето

Експертът в аутдор екипировката Fjällräven с няколко съвета, които ще ви помогнат да направите правилния избор

Раницата. Именно от там започва историята на шведският бранд Fjällräven. Още на 14години основателят на компанията Оке Нордин, сам проектира първия прототипен модел раница за преход, който години по-късно ще послужи като вдъхновение за основаването на Fjällräven. От раницата започват всички добри приключения. Тя е като вашия подвижен гардероб. В нея носите храна, дрехи, а за по-дълги преходи даже и палатка. Повече от ясно е, че изборът на правилната раница за вашето приключение е наистина важен. Ето няколко съвета за какво трябва да помислите преди да си вземете раница, както и предложения за модели от Fjällräven.

Приключението определя оборудването

Първият въпрос, който трябва да си зададете е „ За какво ще служи тази раница?“. Дали ще ходите на еднодневни преходи, разходка из града, пътувания зад граница или пък трекинг с преспиване на палатка, раницата следва да ви служи вярно по време на пътешествието ви, а не да е пречка.

За еднодневни пътувания експертите от шведския бранд препоръчват раници с капацитет 18-30L. Такава например е Ulvö. Изработена от емблематичния за Fjällräven водоустойчив и издръжлив плат Bergshell, раницата е с обем 23L и има не само основно отделение, но и подплатен джоб за лаптоп. Ulvö е многофункционална и подходяща както за ежедневни дейности, така и за разпускащи излети сред природата.

За дълги, многодневни преходи раницата е препоръчително да е в обем от 30- 65 L. Abisko Friluft ще ви служи вярно за трекинг в топлите и влажни летни дни. Тя е лека, комфортна и ще ви пази от влагата, благодарение на водоустойчивата полиамидена основа. Abisko Friluft e с обем 45L и е изработена основно от плата G-1000 Eco – смес от рециклиран полиестер и органичен памук. Вътрешността на раницата е разделена на няколко отделения, с достатъчно място за екипировка. В допълнение, раницата е снабдена с дъждобран и система за прикрепяне на щеки или сечиво отпред.

Намерете правилният размер

Раниците са предназначени да ви улеснят при носенето на различни видове екипировка и храна. Една добра раница трябва да е удобна, да разпределя товара равномерно, да не натоварва раменете и да ви поддържа изправени и в баланс. Това важи не само за по-малките раници за градски приключения, но и за дълги преходи също. Затова, ключов фактор при изборът на раница е размерът. Прекалено малката или пък свръхголяма раница ще доведе до дискомфорт и неприятно преживяване.

Как да намерите вашия размер?

  • Първо, започнете с намирането на тазобедрените си кости;
  • Тазобедреният колан на раницата трябва да се постави директно върху тях, така че костите да са центрирани върху колана. Ако тазът ви е по-тесен, то поставете колана точно под тазобедрената област;
  • Затегнете колана, така че да обгърне плътно областта;
  • Презрамките трябва да ви паснат откъм задната извивка на раменете ви, като не трябва да има дупка между горната част на раменете и презрамките. Също така, презрамките не трябва и да висят прекалено ниско откъм гърба ви.
  • Правете пробите с пълна раница. Трудно може да направите преценка, ако раницата ви е пълна само с въздух.

Макар Fjällräven да не изработват раници с различни дължини, шведската марка е въвела системи за регулиране на своите раници. По този начин екипировката може да се моделира спрямо нуждите на човек. От брандът предлагат и раници, изработени специфично за женското телосложение.

Функционалност спрямо нуждите

Fjällräven предлага раници не само в различни форми и цветове, но и с различни функционалности. Следвайки творческия процес и разработка на другите си модели екипировка, марката влага функционалности спрямо предназначението на всяка серия. От дизайн отдела на Fjällräven споделят, че още на етапа на проектирането на даден модел те преценяват дали раницата или якето за преходните градски условия има нужда от допълнително подсилване в определени области или пък необходимо ли е да са с толкова висока степен на защита срещу метрологичните условия, колкото са стандартните им облекла за екстремни планински изживявания. Екипът прави тези изчисления с оглед нуждите на хората, но и на природата, тъй като една от ценностите на Fjällräven е да предоставя устойчиви решения за екипировка, които да служат вярно пътека след пътека.

Например, за ентусиастите, на които им трябва раница, с която границата между градът и планината да се слива неосезаемо, High Coast Totepack изпълнява успешно тази задача. Тя е пригодена да се носи на рамо или на гръб. Има подплатено отделение за лаптоп, а за по-голямо удобство може да се сгъва и побира в предния си джоб. Платът и подплатата са направени от 100% рециклиран полиестер, а основният материал е подсилен с издръжливия, водоустойчив плат Bergshell.

Дали това лято ще кръстосвате градските павета, пясъчните алеи или пък каменистите планински пътеки, не забравяйте да изберете правилната екипировка.

Моделите екипировка и раници на Fjällräven са налични в магазина на марката в The Mall, етаж 0 или на www.fjallraven-shop.bg