Как да се предпазим от инфаркт?

Наука

Във времената на Covid-19 сърдечносъдовите заболявания са все още основната причина за смърт в Европа. Всеки, който иска да се предпази от инфаркт трябва редовно да проверява четири стойности след като навърши 40, съобщава FOCUS Online.

Според кардиолога Улф Ландмесер, директор на Кардиологичната клиника в Berlin Charité, на едно здраво сърце му трябват здрави кръвоносни съдове в които кръвта да тече свободно и да снабдява органите.

Като проверявате стойностите можете също така да разберете дали сте застрашен от инфаркт и да потърсите лечение. Ландмесер препоръчва от около 40 години да започнете с редовни прегледи на следните стойности:

  • Ако кръвното налягане е по-високо от 140, лекарите говорят за високо кръвно налягане. То трябва да се лекува незабавно, за да се избегнат щетите по сърдечносъдовата система.
  • Атерогенни липопротеини: LDL-холестеролът в идеалния случай трябва да е до 100 милиграма на децилитър в кръвта. Ако вече имате сърдечно заболяване тази стойност дори трябва да е под 55 милиграма. Леко завишени стойности често могат да се повлияят със здравословно хранене: плодове, зеленчуци, пълнозърнести продукти и риба.
  • Трябва да познавате фамилната си история, за да определите генетичните фактори: има ли членове на семейството, които са получили инсулт или инфаркт? В този случай рискът при вас може да е завишен.
  • Диабетът дългосрочно уврежда кръвоносните съдове. Проверявайте нивата на кръвната си захар редовно, за да изключите преддиабетните или диабетни състояния. Нивото на кръвната захар трябва да е по 100 милиграма на децилитър в кръвта.