Как да разделим децата от екраните във време на пандемия?

Наука Цивилизация

Експерти споделят най-добрите съвети за родители на деца и юноши в разгара на пандемията от COVID-19.

© Илюстрация: IStock

Докато мозъкът на малките деца все още се развива, юношите са особено податлива на придобиване на лоши навици и зависимости. Ето защо сега е по-важно от всякога родителите да насърчават здравословно ползване на устройствата.

Едновременно с притесненията на родителите, че децата им и без друго прекарват твърде много часове на устройствата си, научните данни показват, че времето пред екрана сред младите хора се увеличава драстично от началото на пандемията. Както по-малките деца, така и тийнейджърите се нуждаят от насоки за правилно развитие на тяхното когнитивно, емоционално и физическо здраве през това предизвикателно и несигурно време. Но и от поставянето на граници, които да им помогнат да поддържат здравословни социални контакти както онлайн, така и извън мрежата, пише Children and Screens.

Дяволът се крие в малките неща

Макар че е важно да следите времето, което детето прекарва на екрана, още по-важно е да знаете какво прави с това време. Говори с приятели? Експериментира с музика? Чудесно, насърчавайте го. Подкрепяйте нуждата на детето си от приятелство и творчество, като същевременно му помогнете да разбере, че времето за усамотение и размисъл е нещо, което цените. Екраните отварят прозорци към нашите собствени светове, освен когато не ни отдалечават от самите нас. Балансът е постигнат, ако вие и вашите деца разговаряте помежду си. Оттук нататък можете само да надграждате. Как? Като поставяте ясни граници. Например: без екрани на вечеря. “Считайте вечерята за свещено време, време за разговор”, казва Шери Търкъл, професор в Масачузетски технологичен институт.

Бъдете предводител

Сега, когато всички са събрани заедно у дама, родителите могат да играят видео игри, да гледат филми и телевизионни предавания и да изследват света на социалните медии заедно с децата си. Този вид активен медиен надзор позволява на родителите да водят децата си през света на екраните. Доказано е, че методът носи огромни ползи по отношение на поведението, успехите в училище и дори физическото здраве на подрастващите. По този начин родителите имат възможност да опознаят по-добре децата си като личности и да бъдат допуснати в света на техните фантазии. “Дори предлага възможност за здравословна смяна на ролите, когато детето става учител, а родителят може да моделира добри практики за учене”, казва Пол Уейгъл, детски и юношески психиатър, медицински директор на болница Natchaug в Хартфорд.

Изключете “новините”

От средата на март 2020 г. ежедневното използване на смартфони скача рязко. Учениците споделят, че започват да използват по-често както приложенията за комуникацията, така и социалните медии. Но някой от екрана прави децата щастливи, а някой друг ги плаши. За да се съсредоточат върху положителните емоции, по-големите деца трябва да се свързват с другите чрез Zoom, Skype, FaceTime и т.н. поне за час на ден. Невролозите казват, че това успокоява претоварения мозък. А за ограничаването на негативните емоции, е добре да задавате ограничения за времето за следене на новинарските приложения (социални медии). “Безсмисленото попиване на потоците информация повишава тревожността на децата, докато всъщност те не научават абсолютно нищо”, казва д-р Лари Розен, почетен професор по психология.

Рутината прави чудеса

Светът в момента е едно хаотично и непредсказуемо място. Но създаването на рутина дава на децата чувство за нормалност. Това е особено важно, сега, когато училищата прехвърлят голяма част от отговорността за образованието на ученици в семейството. В момента и ученето, и забавленията се случват на едно и също устройство. Следването на графици може да помогне на децата да дават приоритет на ученето вместо на забавлението и сами да поемат отговорността за своя напредък. Създаването на рутина преди лягане, е друг важен момент. Насърчавайте децата да изключват екраните най-малко час преди лягане. “Добрият сън прави чудеса по отношение на настроението и чувството на безпокойство”, казва д-р Дейл Пийпълс, доцент в Медицинския колеж на Джорджия в Университета Августа.

Време за семейството

Повече време у дома може да означава повече време за ценни семейни дейности като готвене, ремонт, почистване, градинарство. Насърчавайте децата да творят чрез рисуване, правене на музика или курс по занаяти.

Не се оставяйте на чувството за вина

Не се чувствайте виновни за това, че децата ви прекарват повече време пред екраните. “Коронавирусът прекрати дебата за престоя пред екраните и екраните спечелиха”, пише наскоро The New York Times. Но не само времето на децата пред екрана се увеличава, а и това на родителите. Те следят новините, пазаруват, помагат в обучението на децата си, разговарят с колеги и приятели, които сега виждат по-рядко. Това означава, че както децата, така и родителите са изправени пред повишен риск от физически проблеми, включително късогледство, синдром на компютърното зрение и проблеми с врата и гърба. “Въпреки че в момента е трудно да се ограничи общото време пред екрана, родителите трябва да настояват за редовни почивки както за децата си, така и за себе си”, казва Пати М. Валкенбург, професор в Амстердамския университет.

Времето за сън е време за сън

Не допускайте обичайното време за лягане на вашето дете да се променя съществено по време на този странен период на самоизолация. Изключвайте екраните поне час преди да угасите лампите. Използването на екрани преди лягане е психологически стимул, който затруднява заспиването, дори ако децата си лягат навреме. Ярката светлина от екраните може да потиска естественото освобождаване на стимулиращия съня хормон мелатонин. С други думи, “защитете времето за лягане, като намалите времето пред екрана вечер”, казва д-р Лорън Хейл, професор в Катедра „Програма за семейство, население и превантивна медицина“, Медицински факултет към университет “Стоуни Брук”, Ню Йорк, САЩ.

Ценете малките неща

Приемете, че докато пандемията не премине, вие няма да бъдете напълно ефективни в работата си, децата ви няма да бъдат толкова ефективни в ученето, колкото ако физически посещават училище. Всичко е наред. Най-големият урок, който можете да научите и предадете на децата си, е, че сте издръжливи. “Можете да вземете една страшна и хаотична ситуация и в нея да намерите красота, цел и връзка”, казва д-р Колийн Крафт.

С израстването на децата, техните нужди също израстват. Но както посочват експертите, повечето принципи на родителството в дигиталната ера си остават непроменени. Зрелостта очаква всяко дете. Ето защо приучаването на децата към обмислено вземане на решения и отговорно онлайн поведение сега, е наистина важно. Полагането на общи усилия в тази посока, ще помогне да вървите заедно с децата си към едно здраво бъдеще за цялото семейство.