Как да не оставяме следи в природата?

Пулсът на времето

Шведският аутдор експерт Fjällräven разкрива три основни правила, които е препоръчително да спазим при следващото си посещение в природата.

С топенето на снеговете и зачестяващите слънчеви дни, съвсем естествено отправяме поглед към планината. Макар че тя няма работно време, даровете ѝ стават една идея по-недостъпни през студения сезон – поне за тези нейни почитатели, които не практикуват активно зимни спортове. Но независимо от нашите предпочитания за дейности в природата - каране на ски или просто лек поход през уикенда, важно е да изживяваме тези моменти на открито в хармония с околната среда. Тъй като сезонът за трекинг чука на вратата, Fjällräven очертават три съществени фактора, които да спазим при следващата си разходка в планината.

Да оставим само спомени в природата

Храна, чай, кафе или вода са обичайните обитатели на една планинска раница. Кратка почивка след дългия преход със сигурност се услажда повече със сандвича, приготвен от вкъщи и няколко глътки сладка вода. Но е от изключително голямо значение да не оставяме остатъците от нашия обяд за спомен на поляната, върху която сме поседнали за миг. Освен че тези отпадъци няма да се разградят в следващите 300 години, те представляват опасност за животните, които биха могли да погълнат опаковките им.

Fjällräven съветват винаги да тръгваме на поход с торба, в която да прибираме отпадъците си, така че след това лесно да ги изхвърлим на обособените за целта места. А с подаръкът към покупката на раницата от лимитираната серия Kånken Art – торба за многократна употреба от рециклиран материал, събирането и носенето на боклуците е още по-лесно.

Подготовката започва от екипировката

Друг фактор, който помага съществено да не оставяме следи в природата, е самата екипировка, с която тръгваме. Да вземем например водоотблъскващите якета. Те са задължителен елемент при преходите в дъждовните сезони. За жалост обаче, това толкова ценно тяхно качество, се постига чрез обработка с химикали - най-често PFC (перфлуорвъглеводород). Този химикал никога не се разгражда в природата. Вместо това, той се натрупва в организма на живите същества и стига чак до нашата храна.

Преди десетилетие следи от PFC бяха намерени в кръвта на антарктическите пингвини и полярните мечки. Макар дългосрочните ефекти от PFC все още да са неизяснени, съществуват предположения, че химикалът засяга имунната и хормонална система. Това е повече от достатъчна причина за Fjällräven да забрани използването на PFC в моделите си. Решението идва в момент, когато марката започва разширяване на продуктовото си портфолио с добавяне на дишащи водоустойчиви shell якета. В резултат на няколко продуктови теста и стотици часове работа, дизайнерският екип успява да създаде екипировка с водоотблъскващи качества, безопасна за околната среда. От този момент екипът на Fjällräven не спира да усъвършенства своята екипировка, като най-новото попълнение на бранда в този сектор е якето High Coast Hydratic.

Природата не е само за нас

Най-добрият начин за запознаване с дивата природа, е чрез тихо наблюдение от достатъчно голямо разстояние, така че да не безпокоим дивите животни. Не трябва да ги храним, нито да ги поставяме в ситуация, в която да се чувстват притиснати и принудени да се отбраняват. В името на нашата собствена безопасност, както и заради тяхната, никога не трябва да ги докосваме. Нека не забравяме, че природата е техният дом, а ние сме само гости в него.

Същите правила важат и по отношение на флората. Всяко цвете или дърво е поникнало точно там поради естеството си. Колкото и красиво да е едно растение, по-добре да го заснемем и да отнесем снимката му за спомен, която ще ни радва дълги години напред, вместо да го откъснем, само за да увехне във вазата ни у дома.

Независимо дали през този уикенд ще се отправим на първото си за годината приключение в планината или то ще е поредното за вас, нека не забравяме да се отнасяме достойно към нея.

Бъдете в хармония с природата с моделите екипировка на Fjällräven! Можете да ги откриете в магазинът на марката в The Mall, етаж 0 или на www.fjallraven-shop.bg