"Сиянието на Да Винчи" и съединението на Луната с 5 планети ни очакват през юли

Природа

През юли Луната ще премине близо до трите съседни на Земята планети от вътрешната слънчева система, плюс двете най-големи планети, които обикалят около Слънцето. Ето как може да наблюдавате небесния спектакъл.

Астрономическо съединение (съвпад) на Сатурн, Юпитер и Луната.

Астрономическо съединение (съвпад) на Сатурн, Юпитер и Луната.

© Източник: iStock

Първо, газовите гиганти Сатурн и Юпитер ще могат да се видят до Луната преди изгрев слънце в началото на месеца. По-късно през юли Меркурий, Венера и Марс ще светят близо до полумесеца след залез слънце.

Всичките пет планети и луната на Земята ще бъдат лесно видими с невъоръжено око от всяка точка на света при ясно небе. Въпреки това добър чифт бинокъл за наблюдение на звездите или хубав малък телескоп ще подобрят гледката.

Първото съединение (небесно събитие, при което два обекта се появяват близо един до друг в нощното небе на Земята) на Луната и планета ще се случи на 7 юли, когато 80% осветена намаляваща луна ще бъде видима точно под Сатурн. Двата обекта ще се издигнат в югоизточното нощно небе рано сутринта и ще се виждат до зори.

На 11 юли 37% осветена намаляваща луна, разположена малко над Юпитер, ще изгрее на изток късно през нощта. На следващата сутрин Луната ще е намаляла до 27% осветеност и ще се вижда точно под Юпитер.

Меркурий, Венера и Марс - другите три скалисти планети в Слънчевата система - ще бъдат групирани до тънък растящ полумесец в ранната вечер на западното нощно небе от 19 юли до 21 юли.

Тъй като полумесецът ще бъде едва 5% осветен на 19 юли обаче, това ще бъде най-трудната нощ да го видите близо до скалистите планети. Това ще важи и за Меркурий, който ще бъде много ниско на хоризонта. Ярката Венера обаче ще бъде ясно видима до полумесеца, докато Марс ще се вижда лесно над тях. Не бъркайте Марс с Регул, най-ярката звезда в Лъв, която ще се намира между Венера и Марс. Използвайте бинокъл, намерете ясен изглед към западния хоризонт и започнете наблюдението около 35 минути след залез слънце, според When The Curves Line Up, сайт, управляван от астронома Джефри Хънт.

На 20 юли полумесецът ще бъде много по-лесен за наблюдение. Освен че ще е 10% осветена, Луната ще се е изкачила по-високо и ще свети до Марс, точно над Венера. Меркурий ще остане ниско на хоризонта запад-северозапад. Докато гледате триото планети, потърсете "Сиянието на Да Винчи" на тъмния край на луната. Наричан още Earthshine, феноменът се причинява от отразената слънчева светлина от земните океани, облаци и лед.

На следващата вечер, 21 юли, полумесец с 16% осветеност ще се появи още по-високо над западния хоризонт, но ще бъде подравнен с Марс и Венера. Меркурий ще бъде вдясно от Венера.

В следващите нощи Луната ще напусне сцената и ще се изкачи по-високо в небето след залез слънце, като Венера ще потъне в слънчевия блясък, докато Меркурий ще продължи да се издига над нея. На 28 юли Меркурий ще свети в рамките на само една десета от градуса от Регул в здрача, според Adler Planetarium. Гледката трябва да е отлична, дори с невъоръжено око.

Можете да проверите точния час на появата на планетите по дати от вашето местоположение, като използвате страницата timeanddate или софтуер за астрономия като Stellarium Web Online Star Map, пише Live Science.