Как да изберем ежедневна раница?

Пулсът на времето

Шведската Fjällräven разяснява разликата между туристическата раница и ежедневната раница, и предлага няколко модела спрямо нуждите ни.

Представете си следната ситуация: Вие сте в търсене на нова раница, която да носите всеки ден. Може би ще я използвате за кратки преходи и пътувания. Започвате търсенето, отивате на уеб сайта на любимия си магазин за екипировка, щраквате върху „Раници и чанти“. Представяли сте си да видите стандартните раници, но вместо това навигацията ви предлага раници за преходи и планинарство. Къде тогава са нормалните раници? На второ четене виждате категорията „Ежедневни раници“ и щракате върху нея. И ето, намирате това, което търсите. Но защо въпросната компания е разделила раниците си на толкова много категории?

Отличителната характеристика на ежедневните раници е по-малкият им обем. Лесни за използване и гъвкави, те са идеални за еднодневен преход в планината, както и за всекидневна употреба. При туристическите раници също има модели, подходящи за един ден в планината, но в 99,9 % от случаите, те са направени за няколкодневни преходи в тежки условия и за носене на свръхголеми товари. Това със сигурност няма да е практично за пътуване от вкъщи до офиса и обратно. Затова и аутдор експерти, като шведската Fjällräven, разделят своите раници на туристически и ежедневни. От компанията правят разликата и желанието им любителите на природата също да я усетят.

Какво да очакваме от ежедневната раница

Има различни по вид ежедневни раници, но повечето споделят няколко общи характеристики.

  • Малки: имат капацитет от 10 до 30 литра - това място е достатъчно за пренасяне на храна, вода и по някоя дреха за един ден на открито. Или пък лаптоп и основните неща за училище или работния ден.
  • Леки: за разлика от раниците за трекинг, дневните раници нямат вътрешна рамка, така че са много по-леки за носене.
  • Горно отваряне: често основното отделение е достъпно отгоре.
  • Джобове: тъй като дневните раници са по-малки, те обикновено са проектирани с външни джобове за допълнително съхранение. Основните отделения също могат да бъдат разделени за съвременните нужди, като носене на лаптопи.
  • Универсалност: можете да ги вземете за туризъм или на работа и училище. Те са чудесни и за носене на неща от първа необходимост по време на пътуване.

Коя е правилната ежедневна раница за вас

Сега, след като сте се запознали с основните им характеристики, как да разберете коя ежедневна раница е подходяща за вас? Ето някои акцента, които да ви помогнат при вземането на решение.

За класиците: Vardag 28

Ако харесвате изчистен, класически дизайн с ясна функционалност, Vardag е за вас. Раницата е изработена от издръжливата G-1000 HeavyDuty Eco S материя, с отделно отделение за лаптоп и няколко външни джоба. В допълнение, визията ѝ носи духа на Fjällräven от 70-те години, с което ежедневният ви вид ще изглежда завършен.

За предвидливите: High Coast Foldsack 24

Ако обичате да сте подготвени за всякакви условия и ситуации, то тази раница е подходяща за вас. Основното ѝ отделение се разширява, така че да поберете колкото се може повече неща. Изработена е от рециклиран найлон и е обработена с импрегниране без флуоровъглерод, така че предлага и солидна защита от дъжд.

За дъждовни дни: Ulvö Rolltop 23

Изработена е от водоустойчива тъкан Bergshell на Fjällräven, която е 100 % рециклиран найлон, и е обработена с импрегниране без PFC - тази раница е вашият другар в поройните дъждове. Механизмът ѝ за затваряне спомага водата да не проникне вътре. Нейното подплатено отделение за лаптоп и външна примка за закрепване към велосипед я правят и идеална за пътуване с колело, дори когато вали.

За ненадмината гъвкавост: Haulpack No.1 и Totepack No.1

Понякога просто се нуждаете от минималистично решение. Тук идват Haulpack No. 1 и Totepack No. 1. И двата модела са направени от износоустойчивата материя G-1000 Heavy Duty Eco. Практични са за пътуване, ще издържат вечно и заемат минимално място, когато са празни. И двете раници имат достатъчно място за всичко. От лаптоп и оборудване за фитнес, до пакетиран обяд и портфейли. И всичко друго, за което се сетите.

Моделите ежедневни раници, както и друга екипировка за приключения на открито, може да намерите в магазина на Fjällräven в The Mall, етаж 0 или на www.fjallraven-shop.bg