Изследване показва : Кои загинаха с „Титаник“ и кои оцеляха

Цивилизация

Потъването на „Титаник“ през 1912 г. е една от най-големите трагедии в мореплаването. Не само защото на борда е имало редица знаменитости и са загинали 1514 души.
Илюстрация: iStock
Илюстрация: iStock

Корабът, който потъва до крайбрежието на Нюфандленд по време на първото си пътуване към Ню Йорк Сити, е бил постижение на индустрията за луксозни пътувания по онова време. Това е и причината толкова много известни личности да искат да пътуват с кораба. Сред най-известните пътници били моден топ дизайнер, известна британска контеса и един от най-богатите хора в света. Повечето знаменитости пътували в първа класа.

В изследване ученият Чък Анеси анализира демографските данни за всички жертви на кораба. Оказва се, че 97,2% от 144-те жени пътували в първа класа били спасени, докато едва 32,57 % от 175-те мъже оцелели. Анеси установил също така, че най-много жертви има сред мъжете от втора класа – едва 14 от 168 (или 8%), оцелели.  Оцелелите жени на кораба като цяло били 74%, а мъжете -  20%.

Галерия | Тайният Титаник

Вижте 14 снимки

Потъването на „Титаник“ е една от големите катастрофи в историята на корабоплаването и то продължава да бъде широко отразявано в литературата, изкуството и киното. Сега и приключенската индустрия се насочва към него. От тази година ще можете да се включите в една от шестте т.нар. Titanic Survey expeditions по време на които ще можете да видите останките от кораба изключително отблизо. 

Пътуването започва от остров Нюфаундленд в Канада и трае 11 дни, през които можете да изследвате „Титаник“, намиращ се на 3,8 км под морското равнище. За целта трябва да преминете през специално обучение.

Лондонски туроператор организира туристически експедиции до останките на „Титаник“

Вижте повече

Лондонски туроператор организира туристически експедиции до останките на „Титаник“

Повече от век след потъването на кораба „Титаник“, неговата история продължава да пленява хората от всички краища по света.

По време на изследването ще бъдете в малки подводници, придружени от капитан, трима гмуркачи и експерт по „Титаник“. Ще имате на разположение три часа, за да изследвате останките с помощта на таблет. Ще можете да използвате камери за да снимате, да проверите местоположението на подводницата ви или да прегледате сонарни изображения, да създадете 2D и 3D лазерни сканирания, или да потърсите специфични компоненти на кораба.

Ако се интересувате от експедицията, не само трябва да сте пълнолетен и в добро физическо здраве, но и да се бръкнете надълбоко в джоба. Експедицията струва 105 129 долара (еквивалентът на 92 474 евро) на човек - това трябва да е точно толкова, колкото през 1912 г., е струвало пътуване в първа клас на „Титаник“. В края на краищата цената включва храна и необходимото оборудване...