Изследователи заснеха изключително рядка дълбоководна бронзова риба

Наука Природа

Насладете се на тази изключителна и рядка риба дракон, блещукаща в океана. Изследователските кадри са заснети под водите на залива Монтерей край Калифорния.

На пръв поглед малката риба изглежда като бронзова блестяща пура, но трескавото мърдане на опашката ѝ разкрива истинската същност на съществото.

Малката бронзова красавица е известна на учените като лъчеперка (highfin dragonfish) - подвид риба дракон (Bathophilus flemingi), а от всички дълбоководни дракони в залива Монтерей, тази е една от най-редките.

За повече от три десетилетия дълбоководни изследвания и повече от 27 600 часа видеозаписи, ние сме виждали този конкретен вид само четири пъти!“ казват учените от Изследователския институт за аквариум в залива Монтерей.

Индивидът е уловен от камера по време на експедиция на изследователския кораба Western Flyer (корабът контролира дистанционно апарати, спускани на хиляди километри под морската повърхност по време на рутинни подводни експедиции - ROV).

В този случай кадрите са заснети на дълбочина от близо 300 м, но както се вижда рибата дракон се е устремила към по-голяма дълбочина.


Рибите дракони са изключителни плувци, но когато ловуват се спотайват в тъмното и чакат.

Докато тази риба дракон е покрита с наметало от бронзови люспи, други видове риби дракони не са толкова цветни. Всъщност, люспите на някои от тях може да са “оцветени” в най-черното черно, което се среща в природата.

С уста, пълна с остри зъби, тези хищници вероятно изглеждат ужасяващо за по-малките риби и ракообразни, когато изкачат от дълбокия мрак, за да ги погълнат. Някои риби дракон имат и страховити, светещи червени очи, които използват като „прожектори“ при търсене на храна.

Други използват биолуминесцентни „въдици“, прикрепени към долната част на главата, с които примамват плячката си.

Но в сравнение със своите роднини, тази риба дракон изглежда доста сладка и цветна. Но това е подвеждащо. Когато се отдръпне от светлината на ROV, бронзовата кожа на лъчеперката става почти невидима.

В комбинация с факта, че тази риба расте до не повече от 16 см на дължина, това наистина е като да намериш игла в купа сено.

Кой знае кога изследователите ще я видят отново, пише Science Alert.