Изследователи се натъкват на мистериозна екосистема под леда на Антарктида

Наука Природа

Мистериозен свят беше открит в пещера, подобна на катедрала, на 487 м под най-големия леден шелф в антарктическия регион.

Разтопяването на леда за достигане на реката, която се намира на 487 дълбочина.

Разтопяването на леда за достигане на реката, която се намира на 487 дълбочина.

© NIWA/Крейг Стивънс

За да наблюдават скоростта на топене около шелфовия ледник Рос – най-големият леден шелф в света, учени от Националния институт по водни и атмосферни изследвания на Нова Зеландия (NIWA) спускат маркуч с гореща вода през леда, за да достигнат мястото, където според тях минава река от разтопена вода.

Изследователите отдавна подозират за съществуването на тези скрити реки под ледените покривки. Но това, което откриват сега, надминава всичките им очаквания.

Те наистина откриват река, която се намира на стотици километри от ръба на Рос и за която смятат, че представлява воден път от морето. За да я достигне, екипът разтопява леда до 487 м дълбочина. След това учените измерват дължината на водния път - 10,4 км, ширината - 274 м и дълбочината - 243 м. Това е почти колкото пристанището в Сидни, но за разлика от него, тези водите са напълно тъмни и изключително студени.

Устройството, с което учените разтопяват леда, надолу към подводната река.

Устройството, с което учените разтопяват леда, надолу към подводната река.

© NIWA/ Крейг Стивънс, чрез Earthly Mission

Въпреки че това не е най-гостоприемната среда, когато учените спускат камера в кухината, откриват в реката рояци амфиподи. Малките същества са родственици с омарите, раците и акарите, а огромният им брой говори, че там долу протича важен екосистемен процес.

„За известно време смятахме, че нещо не е наред с камерата, но когато фокусът се подобри, забелязахме рояк членестоноги с размер около 5 мм“, каза Крейг Стивънс, учен от NIWA.

Въпреки че първоначалната цел на експедицията е изследване на ефектите от изменението на климата, учените откриват нещо, което никой не очаква да намери на това място. Тази скрита биологична среда е отличен пример, показващ колко мистериозна всъщност е Антарктида и колко малко знаем за това, което се намира под масивните ѝ ледени покривки, пише Earthly Mission.

България в Антарктида – там, където всички сме едно семейство

Вижте повече

България в Антарктида – там, където всички сме едно семейство

Разговор с проф. Христо Пимпирев