Изследователи откриха: Недостигът на сън прави хората самотни

Цивилизация

Без значение дали става въпрос за хленчещи деца, празнуващи съседи или натрапчиви мисли в главата ви – понякога просто не можете да заспите.
© Снимка: iStock

Всеки знае последствията: агонизираща умора на следващия ден, липса на концентрация и най-вече копнеж да се озовеш в леглото. Изследователи откриха, че лишаването от сън може да има много по-тежки последствия от предполагаемите. Защото очевидно не само здравето ни страда от нощното безпокойство, но и социалното ни поведение.

Галерия | Сънят в снимки

Вижте 18 снимки

Всеки, който спи твърде малко, се изолира от хората, които го заобикалят.

Екип от изследователи от University of California в Бъркли, ръководен от Ети Бен-Симон, откри, че недостигът на сън може да доведе до антисоциално и резервирано поведение, което да засегне и хората около нас. Както твърдят в списание Nature Communications, хората, които често спят лошо, са по-самотни. „Както добре е известно, социалната изолация може да причини нарушение на съня. Но все още не е ясно дали обратното – липсата на сън, кара хората да се чувстват самотни“, твърдят изследователите.

Ако спите колкото Илън Мъск, може да навредите на здравето си

Вижте повече

Ако спите колкото Илън Мъск, може да навредите на здравето си

Шефът на „Тесла“ сподели пред New York Times, че в момента работи по 120 часа на седмица и че това се отразява на физическото му състояние.

Липсата на сън е неприятна и за хората край нас.

„Колкото по-малко сън получавате, толкова по-малко искате да общувате. И обратното, хората усещат, че вие не сте комуникативни, и допринасят за социалната ви изолация“ – споделя Матю Уокър от University of California. Липсата на сън ни прави „социално прокажени“ – е неговото драматично заключение. „Може би не е случайно, че през последните десетилетия самотата се е увеличила значително и в същото време продължителността на съня е намаляла драстично.“

Ако вече притеснени очаквате следващата нощ, можете да си отдъхнете с облекчение: достатъчно е  само една нощ да спите добре и „резултатът ще бъде обърнат“. „След тази нощ отново ще се чувствате „социално достъпни“ и това ще привлече отново хора в обкръжението ви“ – смята Уокър.