Използвани маски задръстиха планетата

Природа • •

Личните предпазни средства се правят от пластмаса и не могат да се рециклират. Сега маските са навсякъде, в това число и в океаните.

Преди година замърсяването с еднократни маски, ръкавици и кърпички не беше проблем. Личните предпазни средства играят важна роля за ограничаването на разпространението на Covid-19. Никой обаче не си е представял колко от тях ще бъдат нужни и за какъв период от време. Производството им експлодира и сега замърсяването с тях е неминуемо.

В световен мащаб всеки месец се използват 65 милиарда чифта ръкавици. Равносметката за маските е близо два пъти по-висока – 129 милиарда месечно. Това означава, че всяка минута се използват 3 милиона маски. Азия изхвърля 1,8 милиарда маски за лице всеки ден – най-голямото количество в сравнение с другите континенти. Китай, с най-голямото световно население (1,4 милиарда,) изхвърля близо 702 милиона маски всеки ден.

Маските за лице, ръкавиците и кърпичките са направени от множество пластмасови влакна, предимно полипропилен, който остава в околната среда десетилетия, дори векове, разпадайки се на все по-малки микро и нанопластмасови частици. Една единствена маска може да се разгради на 173 000 микро фибри за един ден.

Проблемът с изхвърлянето на лични предпазни средства се появява в така или иначе тежки времена на усилия да се ограничат пластмасовите отпадъци. Прогнозата е количеството пластмаса, натрупано в океаните, да се утрои през следващите 20 години без реално решение на хоризонта. Ако всяка компания спази ангажимента да използва повече рециклирана пластмаса, тогава това прогнозирано утрояване може да се ограничи само до 7%

Пандемията увеличи производството на еднократните опаковки, а потребителите купуват все повече храна за вкъщи.

Френска компания пуска предпазни маски от канабис

Вижте повече

Френска компания пуска предпазни маски от канабис

Френската компания Geochanvre стартира производството на защитни маски срещу коронавирус, направени от конопени влакна. Това съобщи радио France Bleu.