Изоставено лъвче, жертва на търговия с диви животни, започва нов живот в Италия

Природа

Млад лъв започва нов живот в резерват за диви животни в Италия, след като е изоставен като бебе и по-късно намерен в Русия.

Симба е намерен като бебе, изоставен и отслабнал, в картонена кутия в безлюден гараж, близо до Москва.

Симба е намерен като бебе, изоставен и отслабнал, в картонена кутия в безлюден гараж, близо до Москва.

© Born Free Foundation / чрез Euronews Green

Според Born Free Foundation, малкото, на име Симба, е спасено от незаконна търговия с диви животни. Когато е открито в картонена кутия в гараж близо до Москва през 2020 г. лъвчето е едва на няколко седмици. По-голямата част от козината му липсва поради кожно заболяване и е толкова отслабнало, че едва стои на краката си, предава Euronews Green.

„Макар да не е известно как точно Симба е изпаднал в това отчайващо положение, вероятно той е станал жертва на жестоката търговия с диви животни, но е бил изхвърлен поради лошото си състояние“, казва говорител на Born Free Foundation - организацията, която помага в организирането на пътуването на лъва до Западна Европа - броени месеци преди избухването на войната.

Младото лъвче е спасено от доброволци през лятото на 2020 г. в Подмосковието, след което е откарано в лечебница за диви животни, където получава медицинска грижа и се възстановява напълно.

Но тъй като пространството в заграждението е ограничено, Симба се нуждае от нов дом. Така започва планирането на по-добър живот за Симба, в което се включват специалисти от центрове за диви животни в три държави.

Първоначално Симба е транспортиран в спасителния център за диви животни Natuurhulpcentrum в Белгия през декември 2021 г. Докато получава нужните грижи там, Born Free Foundation подготвя постоянен дом за него в Animanatura Wild Sanctuary в Тоскана, Италия.

На 13 юни започва започва и сухопътното пътуване на Симба от Белгия до Италия, в разстояние на 800 км.

Той пристига благополучно в страната, където е настанен във временно заграждение, докато изчаква да бъде завършено изграждането на нова зона, специално за него, като резултат от усилията на Born Free Foundation.

За четири десетилетия Born Free Foundation спасява и много други лъвове.

„Симба е пример защо спасяването на лъвове от най-лошите форми на човешка експлоатация – от търговията с диви животни, циркове, зоологически градини, е толкова важно за всички нас в семейството на Born Free“, каза изпълнителният президент и съосновател на фондацията Уил Травърс.

„През 60-те години на миналия век, когато беше заснет филмът Born Free, в дивата природа имаше приблизително 200 000 лъва. Днес са останали едва 20 000 – опустошителен спад от 90 % само за 55 години”, допълва Травърс.