Изобретение на учени от Харвард засича Covid-19 чрез маска

Наука

Два от основните апела по време на пандемията от коронавирус бяха: носете маска, когато сте сред хора и се тествайте, ако се почувствате зле. Екип учени от Харвардския университет и Масачузетския технологичен институт (MIT) комбинират двете стратегии чрез новото си изобретение.

© Снимка: news.mit.edu

Портативен биосензор може да свърши работата на цяла лаборатория, като в същото време е достатъчно малък, за да се прикрепи към маска. Учените са направили първите изследвания и смятат, че могат да помогнат за ограничаването на респираторните заболявания, съобщава Business insider.

Много лесен е за използване: този, който го носи издиша в маската в продължение на 15-30 минути, натиска копчето на сензора и в рамките на 90 минути получава резултатите от теста за коронавирус.

Подобно на тест за бременност те излизат върху лента за разчитане. Изобретението е описано в подробности в журнала Nature Biotechnology. „Всеки един, който носи тази диагностична маска, не само ограничава разпространението на заразата, но също така определя сравнително бързо дали или не е носител на вируса“, казва един от авторите на изследването Питър Нгиен от Harvard Wyss Institute.

Разработването на диагностичното устройство може да премахне много от бариерите, които се срещат при тестовете, които се правят в момента. Според учените чувствителността на теста е сравнима с тази на RT-PCR тестовете, които се считат за златния стандарт. И се оказва, че резултатите са налице доста бързо. Устройството не е скъпо – прототипът струва десет долара, като крайният продукт може да излезе и по-евтино.

Използвани маски задръстиха планетата

Вижте повече

Използвани маски задръстиха планетата

Личните предпазни средства се правят от пластмаса и не могат да се рециклират. Сега маските са навсякъде, в това число и в океаните.