Изненадваща причина защо на полярните мечки им е нужен ледът

Цивилизация Околна среда

Всяка зима арктическият морски лед расте около Северния полюс. В момента морският лед току-що е преминал пиковия си момент от годината и ще започне да се топи с настъпването на пролетта. Това е изключително важен момент за полярните мечки, чието снабдяване с храна е неразривно свързано с леда.
OT LESLEY EVANS OGDEN, National Geographic
OT LESLEY EVANS OGDEN, National Geographic

Галерия | Изненадваща причина защо на полярните мечки им е...

Вижте 14 снимки

Хладната пролет позволява ледът да се задържи по-дълго, като по този начин осигурява на полярните мечки по-лесен достъп до една от любимите им храни: тюлените. По-дебелите мечки имат по-голям шанс да оцелеят през лятото, когато храна е оскъдна или изобщо не съществува. А по-дебелите женски мечки се нуждаят от енергия, за да родят и кърмят здрави бебета.

Галерия | Ще останат ли в миналото експедициите до Северния...

Вижте 5 снимки

От доста време ни е известно, че морският лед е важен за полярните мечки, за да ловуват и да отглеждат малките си, но се оказва, че самият лед е и ценен енергиен източник.

Повече от 70% от диетата им – поне за три популации от мечките в Северна Канада – са водораслите, растящи на морския лед.

Можете да си представите морския лед като огромно бяло пространство. Това е гледката отгоре. Но отдолу морският лед е покрит със зеленикаво-кафяв килим, съставен от различни видове водорасли.

А сега си представяте огромни челюсти, които отхапват хрупкава ледена храна, покрита със зелена слуз. Но не, не е това! Полярните мечки не ядат директно морския лед. Изследователите са открили, че по-голямата част от диетата им се състои от организми, които зависят от морските ледени водорасли като източник на храна.

Галерия | Голямото топене

Вижте 14 снимки

Полярните мечки също така консумират много тюлени, а на някои места и белухи. Както тюлените, така и китовете се хранят с риба и други същества, които получават енергия от зоопланктон. Той от своя страна яде водораслите на морския лед. Едно от любимите ястия на полярната мечка - пръстенчатият тюлен, се храни с разнообразни риби и скариди, които дъвчат планктон, който пък поглъща водорасли.

Когато са поотделно, тези водорасли са „по-малки от ширината човешки косъм“, казва Томас Браун, морски еколог в Scottish Association for Marine Science. Но когато са заедно, малките морски ледени водорасли оказват огромно влияние върху полярните екосистеми.

Какво ще стане ако Северният и Южният полюс се разменят?

Вижте повече

Какво ще стане ако Северният и Южният полюс се разменят?

Земното магнитниo поле защитава планетата ни от вредната космическа радиация. Но този щит може скоро да претърпи трансформация, която да застраши живота на Земята.

След всяка дълга и тъмна арктическа зима пролетната светлина стимулира растежа на водораслите. Това осигурява златна покривка за малки същества, наречени копеподи, амфиподи и зоопланктон, които се хранят от дъното на морския лед. През лятото, когато ледът се топи, водораслите потъват. Рибите, които усвояват утайките, и тюлените, които ядат тези риби, създават връзките по хранителната верига към полярните мечки.

„Следователно по-малкото лед означава по-малко местообитание не само за полярните мечки, но и за морските микроорганизми, които формират голяма част от основата на хранителната верига на мечката“ – убеден е морският еколог Томас Браун.