Изложба показва уникални морски видове от Антарктида

България

От днес посетителите на Националния природонаучен музей могат да видят морски видове от о. Ливингстън.

Те са част от експозицията „Биоразнообразието в Антарктика“ и са дарени на музея от екипа на 27-мата Българска антарктическа експедиция, която е събрала 17-те екземпляри на рибната фауна по време на експедицията, провела се в периода от ноември 2018 до март 2019 г.

Един от най-интересните експонати е ледената риба, която е на път да покаже как би могло човек да бъде замразен във времето, като за целта няма да бъде нужно да се замразява кръвта му, а тя да бъде заменена с кръвта на ледената риба, която е прозрачна.

Какво се крие зад загадъчните Кървави водопади на Антарктида

Вижте повече

Какво се крие зад загадъчните Кървави водопади на Антарктида

Проучване обяснява на какво се дължи уникалният цвят на Кървавите водопади в Антарктида.

„За широката публика най-интересна е отлично запазената ледена риба. Тя е един уникален екземпляр, който е за първи път в България. Много малко такива екземпляри в експозиции има в света. Характерното за тази риба е, че тя има прозрачна кръв, тя няма хемоглобин. Това е една уникална способност на еволюцията тази риба да не изчезне и да не отиде в по-топлите региони, когато Антарктика започва да изстива и температурата на водите й падат около 0 градуса, а да се приспособи така, че хемоглобинът да бъде заменен с вещество, подобно на антифриза. Това показва как човечеството би могло да се приспособи към променящите се условия, които го грозят с климатичните промени“, заяви ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев и добави, че е важно Антарктика да стане достъпна за обществеността, защото тя крие още много неизвестни и важни за науката тайни.

Проф. Пимпирев обяви още, че след няколко дни ще тръгне част от новата 28-ма експедиция, която за пореден път ще щурмува Южния полюс на Земята, и в която той отново ще участва. „Ударението в тази експедиция отново ще бъде в научната програма. Има 8 научни проекта, които ще изследваме. 5 от тях са в областта на биологичните науки, ще има трима хидробиолози, които се надявам да увеличат тази сбирка, с която дадохме началото на „Биоразнообразието на Антрактида“; ще има трима учени от „Науки за Земята“, които ще изследват минералните богатства на този континет“, разкри той и уточни, че на 13 ноември тръгва първата група, която се състои от 11 души, от които 10 са логистици и тяхна задача ще е да подготвят базата ни на о. Ливингстън.

Водачът на експедициите ни обяви още, че до три години на острова ще бъде изградена българска лаборатория, която ще се превърне в лицето на България пред световната наука. „Тази година започва строежът на основите на една модерна научна лаборатория. Догодина очакваме да бъде вдигната металната конструкция и да бъдат поставени панелите“, обяви той и каза, че вече няма да се налага на учените ни да транспортират взетите проби, а ще ги обработват на място./БГНЕС