Изкачването на Монблан може да е и лесно

Природа Цивилизация

Ако искате да се насладите на невероятните алпийски гледки, но да си спестите трудното изкачване има и друг начин да стигнете до върха.
Кабинков лифт води от Шамони до Егий дю Миди
Кабинков лифт води от Шамони до Егий дю Миди

За да изкачите Монблан – най-високият връх в Западна Европа (4810 м) – ви трябват добра екипировка и много усилия. Върхът е разположен на френско-италианската граница, която според договор от 1861 г. преминава през най-високата му точка.

Ако искате да се насладите на невероятните алпийски гледки, но да си спестите трудното изкачване и скъпа екипировка има и друг начин да стигнете до върха: вземете лифта от френския курорт Шамони до наблюдателната площадка на съседния на Монблан връх - Егий дю Миди (3842 м). Линията съществува от 1924 г. и изкачването отнема 20 минути.

Пристиагщите с лифта могат да се насладят на силно кафе и шоколадова торта в Le 3842 – един от най-високите ресторанти в Европа. На Егий дю Миди се намира и един от най-високо разположените в света музеи. Той е посветен на алпинизма и има снимки и предмети от зората на екстремните спортове като BASE jumping, който е доста популярен в района.