Изкачването на Фуджи – една от най-свещените японски традиции

Природа Цивилизация

Фуджи се извисява на 3776 м. височина, формирана е в продължение на милиони години и е най-високата планина в Япония. Характерният й конус се е образувал в резултат на три големи изригвания.
Между юни и август около 400 000 души изкачват Фуджи.
Между юни и август около 400 000 души изкачват Фуджи.

Галерия | Изкачването на Фуджи – една от най-свещените японски...

Вижте 5 снимки

oт Гюлназ Кхан; снимки: Дейвид Гутенфелдер, National Geographic

Различните култури по света са имали своите свещени планини: Олимп, Кайлаш, Синай, Попокатепетъл, Арафат. В древността Фуджи е била считана за дом на различни божества. Днес планината е приета за национален символ.

„Фуджи не е просто природен обект. Тя винаги е била духовен дом и източник на смелост за всички японци“, казва Ясухиро Накасоне, бивш министър председател на Япония.

Галерия | Легендарни планини - част II

Вижте 15 снимки

Преди Фуджи е била почитана от разстояние, тъй хората са се страхували от нея и са я тачели. Счита, се, че тя е била дом на kami, или духове, които са имали силата да контролират стихии като огън и вода. Най-ранните ритуали, обвиващи планината, са били свързани с усмиряването на разрушителитени огнени духове, за да бъде предотвратена природна катастрофа. Наесен и напролет били извършвани сезонни обреди, посветени на водите, идващи от върха.

Преди VI в. пр.Хр. японците изразявали почитта си към Фуджи от разстояние. Самата планина била твърде свещена за простосмъртни, но въвеждането на будизма в Япония променило из основи връзката на хората с природата. Планините били обявени за идеалните места за медитация и търсене на уединение, както и за практикуването на акстеизъм. С времето ритуалите променили фокуса си върху култивирането на личността и изкачването се превърнало във форма на преклонение.

Между юни и август над 400 000 души изкачват върха в часовете преди зазоряване. Земята изчезва под облаците и благоговейна тишина покрива планината, когато слънцето позлатява върха в бледа, прозрачна светлина. Всъщност в японския език има специална дума за изгрев над Фуджи: goraiko

Днес мнозина изкачват Фуджи по-скоро за отмора отколкото за преклонение, но въпреки това планината е обвита в усещане за свещеност.

Галерия | Величествени планини от различни краища на света

Вижте 19 снимки

„Хрумна ми, че да изкачиш планината е болзенено, трудно, самотно и лично преживяване – да стигнеш до върха и да имаш този момент насаме със себе си няма нищо общо с това как японците възприемат Фуджи,“ казва Гутенфелдер, който снима планината от седем години.

„Да направиш нещо сам е дръзко. Затова го правят заедно и се грижат един за друг.“

Обикновено посетителите тръгват сутрин на първия ден, вървят в продължение на шест до осем часа докато стигнат до хижите по здрач. „ Трябва да спиш редом до напълно непознати хора, всички спят редом един до друг,“, казва Гутенфелдер. „Будят те в един сутринта…което кулминира в последното изкачване на върха в този наистина красив момент.“