Изчезват медузите в Езерото на медузите

Природа

Уникалните за Палау златни медузи вероятно са покосени от сушата и Ел Ниньо.
Златни медузи 
Снимка: Barcroft Media, Getty
Златни медузи Снимка: Barcroft Media, Getty

от National Geographic

Плуване сред златните медузи в соленото езеро в Палау фигурира в списъците на много приключенци. Но това изживяване е застрашено, предупреждават учените, тъй като известните медузи са на изчезване.

В ранната фаза от съществуването си тези същества живеят прикрепени към дъното на езерото като полипи. При това положение учените се надяват, че ако условията за живот в езерото се подобрят, ще се появи ново поколение медузи.

Други специалисти обаче предупреждават, че дългосрочното бъдеще на уникалната екосистема е застрашено от глобалното затопляне.

Галерия | Тези красиви същества прекарват целия си живот в...

Вижте 8 снимки

Езерото на медузите, намиращо се на остров Ейл Малк в западната тихоокеанска държава Палау, е част от Световното културно наследство заради изумителната си природна красота, уникалните коралови рифове и богатото биоразнообразие. Тук има няколко морски езера и всяко от тях съдържа собствено разнообразие от златни медузи. Езерото на медузите е сред най-известните. В него водата на дълбочина 13 метра има висока концентрация на токсичен сероводород, поради което то е опасно за водолази – разрешено е единствено гмуркането със шнорхели.

Фондацията Coral Reef Research е изчислила, че популацията на медузите в езерото е намаляла от средно 8 милиона на 600 хиляди.