Лекува ли ивермектинът COVID-19?

Наука • •

Въпреки че проучванията са неубедителни, много американци виждат обезпаразитяващия препарат като средство за предотвратяване на заразяване и борба с варианта Делта.

Ивермектин е лекарствен препарат, който се използва за премахване на червеи от стопански животни. Снимката показва говеда в ранчо в Уайоминг.

Ивермектин е лекарствен препарат, който се използва за премахване на червеи от стопански животни. Снимката показва говеда в ранчо в Уайоминг.

© Фотография: Чарли Хамилтън Джеймс

През последния месец Франк Уолмайер и няколко други собственици на магазини за стопански стоки в Съединените щати забелязват как лекарство против паразити, наречено ивермектин, буквално излита от рафтовете. В собствения му магазин в Джаксънвил, Флорида, продажбите на ивермектин са се увеличили почти три пъти, а телефонът звъни по десет пъти на ден със запитвания относно наличността му, казва Уолмайер.

Но повечето от питащите не искат да се отърват от червеи в червата на говеда и коне. По-скоро искат да използват лекарството за себе си или за своите близки, за да предотвратят и лекуват COVID-19. Рекламиран като чудодейно лекарство срещу COVID-19 от някои лекари, въпреки липсата на научна подкрепа, ивермектинът се търси ударно сред неваксинираните американци. Тъй като бързо разпространяващият се вариант на Делта опустошава страната, търсенето на алтернативни лекарства вместо ваксини води скептиците до ивермектина.

Въпреки че Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA) е одобрила ивермектин за лечение на някои паразити при хора и животни, употребата му срещу COVID-19 не е разрешена.

Центровете за контрол на отровите в няколко щата, включително Флорида, Мисисипи и Тексас, съобщават за увеличаване на случаите, в които се търси медицинска помощ, заради неправилна употреба на ивермектин или предозиране с веществото. Също така, Центровете за контрол и превенция на заболяванията съобщават, че през втората седмица на август 2021 г., са изписани над 88 000 рецепти за ивермектин. Това е увеличение от 24 пъти спрямо изписването му преди пандемията, когато рецептите са средно 3600 на седмица.

Изглежда някои лекари предписват лекарството не срещу паразити, а срещу COVID-19, въпреки позицията на FDA.

„Това значително усложнява управлението на пациентите с COVID-19, защото има толкова много дезинформация“, казва Джон Синот, епидемиолог от Медицинския колеж на Университета в Южна Флорида “Морсани”.

Освен това, лекарствените препарати и дози варират за животни и хора, а FDA предупреждава хората за потенциална вреда от приема на лекарството, предназначено за животни. Опасността идва оттам, че то съдържа съставки, които не са тествани за употреба при хора.

В туит от 21 август FDA отправи предупреждение: „Вие не сте кон. Нито крава. Сериозно, всички. Спрете."

Но дори ивермектинът, чиято употреба се допуска при хора и като цяло се счита за безопасен при лечение на вътрешни червеи, въшки и розацея, може да причини странични ефекти. Негативните реакции включват главоболие, гадене, диария, кожни обриви и повишаване на кръвното налягане. Резултатите при предозиране са припадъци и хоспитализация.

Ветеринарен ивермектин. Южна Африка разрешава ограничена употреба на ивермектин за лечение на COVID-19, въпреки че регулаторите признават липсата на д...

Ветеринарен ивермектин. Южна Африка разрешава ограничена употреба на ивермектин за лечение на COVID-19, въпреки че регулаторите признават липсата на достатъчно доказателства, че работи и е безопасен за тази цел. Зимбабве също е разрешила употребата му. © Илюстрация: Денис Фарел

Какво казва науката

Докато някои проучвания предполагат намален риск от смърт, а други намекват за по-малко пациенти с COVID-19, прогресиращи до тежко заболяване след прием на ивермектин в ранен стадий на инфекция, доказателствата са неубедителни. „Не знаем дали ивермектинът е полезен или не в борбата срещу COVID-19“, казва Стефани Вайбел, биолог от Университета на Вюрцбург в Германия. „Надеждността на препарата след проведените изследвания е ограничена.“

В скорошен анализ на 14 проучвания с ивермектин, Вайбел и нейните колеги установяват, че обикновено изпитванията включват малко пациенти, което може да подвежда изследователите да надценяват действието на ивермектина. Тя насърчава по-задълбочени клинични изпитвания, като това, което се провежда в Оксфордския университет, Великобритания.

Дори фармацевтичната компания Merck, производител на ивермектин, в изявление от февруари 2021 г. заявява, че собственият му анализ на научната литература не подкрепя употребата на лекарството срещу COVID-19. Но един от аргументите на поддръжниците на употребата на ивермектин, е, че “и да не помогне, няма да навреди”.

„Ако няма доказателства, че продуктът работи, рискът е неприемлив“, казва Питър Лури, президент на Центъра за наука в обществен интерес и бивш комисар във FDA. "Имаме хора, които са се разболели след прием на ивермектин и са пропилели куп пари, без доказана полза. Притеснението е, че ивермектинът отклонява хората от нещата, които действително работят: ваксини, маски и социално дистанциране."

Също така, привържениците на ивермектин, които вероятно не са успели да получат рецепти за лекарството от своите лекари, могат да прибегнат до животинската версия на препарата, складирана във фермерските магазини, без да познават разликата.

Препоръчителната доза за животни е много по-висока и ако хората приемат ивермектин в подобни количества, те вероятно ще се отровят, казва Майкъл Тенг, здравен вирусолог от университета в Южна Флорида.

Някои скептици относно ваксините също прибягват до ивермектин, за да предотвратят заразяване с COVID-19, въпреки че няма силни научни доказателства в подкрепа на подобно действие, а лекарите предупреждават да не се използва ивермектин за продължителни периоди.

Към момента FDA заявява, че ивермектин трябва да се използва или предписва за COVID-19, само в условия на клинично изпитване, което включва проследяване и мониторинг на здравето на записаните участници.

Какво предизвика лудостта по ивермектина

Ивермектинът е открит и разработен през 70-те години на миналия век. В търсене на антипаразитни съединения, учените идентифицират нов вид бактерии в почва в близост до голф игрище в Япония. Бактерията, наречена Streptomyces avermitilis, премахва успешно червеи при мишки, като произвежда терапевтични молекули, наречени авермектини. Именно те са отговорни за обезпаразитяването. По-късно това откритие води до създаването на комерсиализирано ветеринарно лекарство, наречено ивермектин. През 1987 г., след като клиничните изпитвания при хора показват ефективност срещу онхоцеркоза (речна слепота), причинявана от паразитния червей Onchocerca volvulus, FDA одобрява лекарството за хора под марката Stromectol. Това става през 1996 г.

Оттогава ивермектинът е признат за безопасно лечение на няколко тропически болести, причинявани от паразити като акари и аскариди (аскаридозата е опаразитяване с детски глист).

Така че, когато учените искат да тестват безопасни генерични лекарства (еквивалентни на оригиналния фармацевтичен продукт), които биха могли да бъдат пренасочени за лечение на COVID-19, ивермектинът оглавява списъка.

Едно от първите проучвания, публикувано онлайн през април миналата година, показва колко високи дози ивермектин предотвратяват репликацията на SARS-COV-2 в епруветки. Въпреки че изследователите не тестват лекарството за лечение или превенция на COVID-19 при хора или животни, проучването предизвиква интереса на широката общественост. Но FDA своевременно издава предупреждение срещу използването му за лечение на коронавируса. Две писма, изпратени до редактора на изданието, изразяват опасения относно високата доза ивермектин, използвана в експериментите.

Приблизително по същото време противоречив документ, който още не е бил рецензиран, а по-късно е оттеглен изцяло, твърди за драстично намаляване на смъртността сред пациентите с COVID-19, на които е даван ивермектин. Въпреки че изследването не е предназначено за публикуване в научно списание, то помага съществено за популяризирането на ивермектина в Латинска Америка.

Във всеки случай, ефикасността и безопасността на ивермектина продължават да се тестват в клинични изпитвания по целия свят.

Резултати от проучване, водено от египетския изследовател Ахмед Елгазар и публикувани през ноември 2020 г., подновяват интереса към потенциала на лекарството. Изследването твърди, че се наблюдава значително възстановяване сред пациентите с COVID-19, на които е даван ивермектин в ранните етапи на инфекцията, и намаляване на смъртността над 90 %. Но етичните притеснения водят до оттеглянето на вестника през юли тази година.

„Тревожно е, че хората вярват в лекарство, за което не е доказано, че е ефективно срещу COVID-19“, казва Тенг. "Иска ми се хората просто да вземат ваксината."