Италианската столица на цигулката Кремона преодолява Covid с музика

Цивилизация • •

Преди повече от 450 години Андреа Амати изобретява съвременната цигулка в Кремона. В продължение на векове италианският град е световна столица на лютиерите и цигуларите.

Производителят на цигулки Даниеле Тонарели е един от лютиерите в Кремона. Въпреки че COVID-19 удари силно този италиански град, нова музикална консерв...

Производителят на цигулки Даниеле Тонарели е един от лютиерите в Кремона. Въпреки че COVID-19 удари силно този италиански град, нова музикална консерватория може да помогне за съживяване на икономиката и връщането на туристите.

© Фотограф: Ронан О'Конъл

Кремона е разположена на около 70 км югоизточно от Милано в региона Ломбардия в Северна Италия. Днес в малкия град, с население около 70 000 души, живеят повече от 150 майстори лютиери, които помагат на икономиката и местните жители да се възстановят, след като миналата година градът беше сполетян от унищожителната вълна на Covid-19.

Докато през 2020 г. пандемията накара Италия да притихне, в Кремона продължаваха да се насят сладки мелодии. Да, лютиерите бяха изолирани, но не и победени. Едновременно с въвеждането на изключителните мерки за безопасност, в ателиетата продължаваха да се създават цигулки, а меланхоличните им звуци да се носят волно над опустелите улици и площади на древния град.

Кремона е на 2200 години. Градът оцелява след нашествията на римляни, лангобарди, готи, хуни, испанци и австрийци. Преживява и болести, дори по-смъртоносни от Covid.

Пандемията, която опустошава Ломбардия

Stauffer Center for Strings отваря врати през октомври 2021 г. Музикалното училище и културният център ще бъдат разположени в реставриран дворец от XV...

Stauffer Center for Strings отваря врати през октомври 2021 г. Музикалното училище и културният център ще бъдат разположени в реставриран дворец от XVII век.

© Илюстрация: Фондация "Стауфер"

Когато през миналата година пандемията достига Европа, Ломбардия е мястото, което тя опустошава. Един от първите регистрирани смъртни случаи на Стария континент, причинени от коронавирус, се случва именно в Кремона. Много бързо градът се превръща в най-тежко засегнатият район на планетата. Милиони хора по света видяха обезпокоителни кадри от претоварените местни болници, загрижени медицински работници и препълнени морги.

Сега обаче Кремона се възстановява, благодарение на своята прочута музика. Макар че е възможно отново да бъдат наложени ограничения за влизане в страната, засега Италия се радва на много ваксинирани туристи от различни страни. Те идват тук, за да се възхитят на изящните църкви, да опитат местните блюда и да се възхитят на гледката от върха на Торацо - най-високата часовникова кула в страната (112 м).

Междувременно, общността на цигуларите в Кремона получава глътка въздух, благодарение на завръщащия се на 24 септември градски музикален фестивал и предстоящото откриване на школата за струнни инструменти Stauffer Center през октомври. Световноизвестни музиканти ще обучават талантливи цигулари, виолончелисти и контрабасисти.

Наследството на Страдивари

В разгара на разразилото се огнище на коронавирус в Кремона, 59-годишният лютиер от Португалия Фернандо Лима, не може да напусне дома си, да прегърне своите роднини или да се наслади задълго на слънчевата светлина. Но той може да отделя парченца от кленова дървесина, докато тя се превръща в перфектна, прецизна цигулка под ръцете му.

Той казва, че докато работи върху създаването на цигулки, изпада в почти медитативно състояние. Наскоро описва как този терапевтичен аспект от неговия занаят му помага през най-мрачните дни на пандемията.

„Този период беше страшен, по цял ден се чуваха линейки. Можех да ги чуя в магазина си. Идвах на работа всеки ден и останах през целия ден. Прибирах се само, за да спя. Но аз използвах тази възможност, за да изследвам изкуството си, да опитам неща, за които иначе не бих имал време”, казва Лима.

Занаятчия работи върху цигулка в работилницата на майстора лютиер Джорджо Гризалес в Кремона на 9 юни 2020 г.

Занаятчия работи върху цигулка в работилницата на майстора лютиер Джорджо Гризалес в Кремона на 9 юни 2020 г.

© Мигел Медина

Лима живее в Кремона от 16-годишен, където се обучава в градската школа за цигулари “Антонио Страдивари”. Училището помага на града да се сдобие с част от славата си. Ако Амати е бащата на цигулката, Страдивари е нейният властелин. Никой друг лютиер никога не е усъвършенствал тона на този музикален инструмент по подобен начин.

Млад лютиер работи над цигулка в работилница на майстор Джорджо Гризалес в Кремона, Италия.

Млад лютиер работи над цигулка в работилница на майстор Джорджо Гризалес в Кремона, Италия.

© Фотограф: Мария Морати

Антонио Страдивари е роден в Кремона през 1644 г. и умира там 93 години по-късно. По време на дългия си живот създава хиляда изящни цигулки, някои от които се продават за суми, достигащи 16 милиона долара.

Лютиер поставя плоча с информация кой е направил инструмента и къде. Снимка от 2017 г., Кремона, Италия.

Лютиер поставя плоча с информация кой е направил инструмента и къде. Снимка от 2017 г., Кремона, Италия.

© Фотограф: Мария Морати

Нова музикална академия отваря врати в Кремона тази есен

За щастие, посетителите на Кремона не се нуждаят от много пари, за да видят или послушат някои от шедьоврите на Страдивари. Впечатляващият градски Музей на цигулката, на площад “Маркони”, показва инструменти, изработени лично от него, докато солисти свирят на тях.

Музеят представя колекциите на Община Кремона, както и на фондация „Уолтър Стауфер“. Точно тази фондация подпомага възстановяването на Кремона с предстоящото откриване на Stauffer Center for Strings - първият международен музикален център, посветен на струнни инструменти. Директорът на центъра Паоло Петрочели казва, че всичките спектакли ще бъдат безплатни за студентите с пълни стипендии, като част от мисията да се съхрани музикалното наследство на Кремона.

Докато Stauffer Center се подготвя за своето откриване на първи октомври, някои от утвърдените училища за лютиери в Кремона са щастливи, че все още функционират. Преди пандемията, училището за цигулари в Кремона (Academia Cremonensis) е изпълнено с въодушевени студенти от цяла Европа, Азия и Америка. Но нейният съосновател Масимо Лучи казва, че по време на пандемията училището е изпитвало много трудности.

Приходите намаляват значително поради невъзможността на повечето курсисти да пътуват до Кремона. Все пак школата продължава да работи почти през цялото време, така че чуждестранните студенти да не остават затворени сами в апартаментите си. „Беше приятно да видя нашите студенти от цял свят да си помагат и да създават малка общност в една пуста и призрачна Кремона“, казва Лучи.


Студентите свирят в Stauffer Center for Strings, новата музикална консерватория, разположена в реставриран дворец от XVII век в Кремона, Италия.

Студентите свирят в Stauffer Center for Strings, новата музикална консерватория, разположена в реставриран дворец от XVII век в Кремона, Италия.

© Илюстрация: Фондация "Стауфер"

Много местни артисти обаче нямат този късмет. Лучи казва, че е получавал обезпокоителни телефонни обаждания от безработни цигулари, които го молят да продаде техните ценни инструменти, за да могат да издържат семействата си. Подобни истории на отчаяние тежат върху душата на Лучи, докато той прекарва безброй дни в конструиране на цигулки, а пандемията се вихри като ураган пред вратата му.

С нарастващите ваксинации срещу Covid-19 в Италия, жителите на Кремона се обнадеждават. Те се чувстват щастливи, когато виждат, че туристите отново се скитат по улиците на града, казва Лучи.

Между 24 и 26 септември ежегодният фестивал Cremona Musica се завръща в Изложбения център на града. Събитието предоставя възможност на лютиерите да покажат своите инструменти на купувачи и музиканти от цял свят. Миналогодишното издание на фестивала се провежда онлайн, затова продажбите и реализираните печалби са ниски.

Тази година общността на цигуларите в града е развълнувана, но и разтревожена заради предстоящото събитие. "Всички ние чакаме да видим дали светът все още се нуждае от Кремона и нейните цигулки", казва Лучи.