Историята на каучука в снимки

Цивилизация

Историята за превръщането на Югоизточна Азия в световен доставчик на каучук е и история на колониализма. „Ако не са били каучуковите плантации, историята на колонизацията би била съвсем различна."
Работник пренася каучук в завода за гуми Кели-Спрингфийлд в Къмбърленд, Мериленд около 1940 г. 
Снимка: Kelly-Springfield Tire Co., National Geograph...
Работник пренася каучук в завода за гуми Кели-Спрингфийлд в Къмбърленд, Мериленд около 1940 г. Снимка: Kelly-Springfield Tire Co., National Geographic Creative

Галерия | Историята на каучука в снимки

Вижте 10 снимки

Гъвкавото вещество, от което получаваме гуми за коли и балони, играе ключова роля в историята на колониализма.

Понастоящем почти целият каучук в света идва от Югоизточна Азия, но районът не е естествен хабитат на каучуковите дървета. Историята за превръщането на тези обширни територии в световен доставчик на суровината е и история на колониализма.

В средата на XIX век Бразилия била най-големият доставчик на каучук, който бил събиран от дърветата в Амазонските гори. За нещастие на Бразилия, европейските империи предпочитали да не бъдат зависими при набавянето на този важен индустриален ресурс от страна, която не могат да контролират. Затова Великобритания решила да плати на Хенри Александър Уикъм да изнесе от Бразилия семената на 70 000 каучукови дървета, с които били основани каучукови плантации в южноазиатските колонии на европейските велики сили.

„Много от тези колонии не били толкова ценни, особено за холандците и британците", казва Чарлс К. Ман, автор на статията в броя на списание National Geographic от миналия месец.  „Но залесяването с каучукови дървета изведнъж възвърнало значимостта им."

„Ако не са били каучуковите плантации - продължава той - историята на колонизацията би била съвсем различна."

Предвид новата конкуренция, бразилският каучуков пазар се свил и в крайна сметка през 1908 г. рухнал след скандал, свързан с робство.

През целия ХХ век от Югоизточна Азия към европейските и американските фабрики продължавал да тече обработен каучук,  използван впоследствие за направата на автомобилни гуми и различни ремъци, както и на бански костюми и бельо, които обещавали на жените стегната фигура.

Архивните снимки в галерията показват пътя на каучука - откъде идва и къде отива.

Подобни материали

Ненаситната жажда за каучук

Куражът на каяпо

Опасни води

Бразилия учреди фонд за спасяване на Амазония