История и традиции на Рамазана

Цивилизация

Появата на новия полумесец бележи началото на Рамазана – най-свещения месец в ислямската култура.

Палестинец се моли в Голямата джамия в Газа по време на Рамазана
Снимка:Ali Jadallah, Anadolu Agency/Getty
Палестинец се моли в Голямата джамия в Газа по време на Рамазана Снимка:Ali Jadallah, Anadolu Agency/Getty

от Eslah Attar, National Geographic

Всяка година мюсюлманите по света очакват появата на новия полумесец, който бележи официалния първи ден от Рамазана – деветия месец от ислямския календар и най-свещения месец в ислямската култура.

Рамазанът е подвижен празник, тъй като лунният ислямски календар следва фазите на Луната. Началото и края на Рамазана се определят от специална комисия в Саудитска Арабия. Първият ден се обявява след като комисията е забелязала новия полумесец, което понякога може да е трудна задача, тъй като той е доста блед и може да се зърне само за около 20 минути. Ако Луната не може да се види с просто око поради мъгла или облаци, тогава се използват изчисления, за да се предскаже кога полумесецът ще се появи в небето. Тази година Рамазанът започва на 13 април и приключва на 12 май.

Галерия | Най-красивите джамии в света

Вижте 16 снимки

Произход на Рамазана

Рамазанът, един от месеците в ислямския календар, е бил и част от календарите на древните араби. Името Рамазан има арабския корен ar-ramad, което означава изпепеляваща жега.

Мюсюлманите вярват, че през 610 г. сл. Хр. архангел Джибрил (Гавраил) се явил на пророк Мохамед и му разкрил Корана, свещената книга на исляма. Счита се, че това се е случило по време на Рамазана. През този месец мюсюлманите постят, за да почетат разкриването на Корана. Той се състои от 114 глави и се счита, че това са словата на Бога, или Аллах. Коранът се допълва от hadith - разкази за мислите и делата на Мохамед. Те заедно представляват религиозните текстове на исляма.

По време на Рамазана мюсюлманите се стремят да израснат духовно и да изградят по-здрави връзки с Аллах. Правят го посредством молитва и цитиране на Корана, стремят се да са добри в делата си, въздържат се от клюки, лъжи и сбиване. През целия месец мюсюлманите постят, въздържат се от алкохол и сексуални отношения от изгрев до залез слънце.