Историческо шествие на египетски царски мумии

Цивилизация

Ескортирани от египетски филмови звезди, певци, танцьори и конна охрана, мумиите на 22 фараона и древни царски величия излязоха на шествие по улиците на Кайро в събота, като потеглиха от Египетския музей до новия им дом в наскоро открития Национален музей на египетската цивилизация.

Фараон Сети I управлява ок. 1290 – 1279 г. пр.н.е. или 1294 – 1279 г. пр.н.е. Мумията му е една от 22-те преместени в новия музей.

Фараон Сети I управлява ок. 1290 – 1279 г. пр.н.е. или 1294 – 1279 г. пр.н.е. Мумията му е една от 22-те преместени в новия музей.

© Снимка: Кенет Гарет

Наречено „Златен парад на фараоните“ това екстравагантно шествие по течението на Нил има за цел да отпразнува богатото египетско културно наследство и да върне обратно туристите след пандемията, която напълно спря пътуванията в световен план.

„Този парад ще накара всички египтяни да се гордеят със страната си“, казва археологът Захи Хауас, предишният министър на древностите. „Във време на COVID хората искат да са щастливи, да се почувстват горди с предшествениците си.“

Повечето от мумиите датират от Новото Кралство (около 1539 г. пр. Хр. до 1075 пр. Хр.), златна ера за египетската цивилизация. Мумиите са на 18 фараона и четири други царски величия от едни от най-известните египетски лидери до малко известни такива.

Царските величия включват Рамзес II – често наричан Велики, вероятно той е фараонът, споменат в библейския Изход – както и Хатшепсут, една от малкото жени-фараони.

При транспортирането мумиите са били защитени допълнително за по-голяма сигурност. Херметически затворените контейнери са били украсени така, че да наподобяват погребалните лодки, които някога са отвеждали починалите фараони към гробниците им. Събитието е било уважено от египетския президент Абдел Фатах ел-Сиси и други важни гости.

Това обаче не е първото пътуване на мумиите. Скоро след като са били положени да почиват в пищните гробници в Долината на царете край Луксор преди около 3000 години повечето мумии са били преместени в тайни скривалища, за да бъдат предпазени от грабители. Тези скривалища били открити в края на 1800-те и мумиите са били транспортирани с парни кораби по Нил към музеите на Кайро.

Оттогава 22-те мумии обитават четири различни музея, като някои са изложен в стъклени саркофази, а други остават заключени в складове. През 1976 г. статуята на Рамзес II дори лети до Париж за реставрация.

Галерия | Жената фараон

Вижте 14 снимки