Испански водолази спасиха 12-метров кит в дръзка подводна операция (видео)

Природа Цивилизация

Испански водолази освободиха 12-метров гърбат кит, заплел се в незаконна риболовна мрежа край Майорка - един от Балеарските острови, съобщава Euronews Green.

Стопкадър.

Стопкадър.

© Източник: Euronews Green

Сред спасителите на кита е 32-годишната Джиджи Торас, водолаз и морски биолог.

Торас казва, че спасяването на огромния морски бозайник е страхотен подарък за рождения ѝ ден – „най-добрият досега“. Тя споделя също, че е почувствала благодарността на кита под формата на “малък жест на признателност”.

„Беше неземно, беше невероятно, просто невероятно“, казва Торас.

Изпадналият в беда кит е забелязан от кораб на около 5 км от източния бряг на о. Майорка, след което е подаден сигнал до морския спасителен център в Палма де Майорка.

Спасителната операция

Спасителите откриват кита изцяло заплетен в червена плаваща мрежа, до степен да не може да отвори устата си.

След като опитите за прерязване на мрежата от лодката се провалят, водолази от водолазните центрове Albatros и Skualo се присъединяват към спасителната операция. Те се гмуркат в морето, за да разкъсат мрежата с ножовете си в дръзка подводна операция, продължила 45 минути.

„Първите десет секунди тя беше малко нервна, знаете, мехурчета навсякъде, но после, не знам, наречете ме луда, но мисля, че тя знаеше, че сме там, за да ѝ помогнем и просто се отпусна, и ние започнахме да работим от предната част на устата ѝ назад", казва Торас, собственичка на Albatros.

„Продължихме да режем и режем, а тя се поразмърда, за да се измъкне от това“, продължава разказа си Торас и добавя, че след отстраняването на мрежата китът остава още малко на място, докато възвърне силите си в компанията на четиримата водолази и дори прави нещо, което изглежда като "малък жест на благодарност" преди да отплува към свободата си.

Това е едва третият път, когато гърбат кит (Megaptera novaeangliae) е забелязван около Балеарските острови.

Наречени „стени на смъртта“ заради множеството други морски обитатели, които уловят заедно с рибата, за която са предназначени, плаващите мрежи са забранени от ООН още преди 30 години.

Видео: Спасяването на кита. @ euronews