Испания иска да включи мезетата си в списъка на ЮНЕСКО

Цивилизация

Изпълняващият длъжността министър на образованието, културата и спорта на Испания Иниго Мендес де Виго предложи да се включи тапас (традиционни мезета за вино или бира) в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.
© Снимка: БГНЕС

"Ние искаме тапас също да бъдат включени в списъка на културното наследство", заяви министърът по време на форума Новата икономика, в който участва и генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Бокова, от своя страна, изрази личното си мнение, заявявайки, че основната цел на ЮНЕСКО трябва да бъде опазване на паметниците, включени в списъка на световното културно наследство, но призна, че във връзка с разширяването на списъка "съществуват различни мнения."

Традицията в средиземноморската кухня, състояща се в предлагане на различни малки порции храна по време на пиене, се установява в Испания под формата на тъй наречените тапас (мезета). В някои области на северна Испания, главно в Кантабрия, Риоха и Страната на баските, тапас се предлагат под формата на „хапки на клечка“. В тези области обикновено всички тапас са на една цена. В други области, най-вече в източна Андалусия, обикновено се предлагат безплатно към всяко питие. В Испания няма точно определено време за консумиране на тапас, но може да се каже, че това се случва в часовете около обяд и вечеря. /БГНЕС

Подобни материали

 "Сурва" влезе в световния списък на ЮНЕСКО

Италия поиска неаполитанската пица да стане част от културното наследство на ЮНЕСКО