Исландското правителство тества четиридневна работна седмица

Наука

Заключението е положително: служителите са по-щастливи с повече свободно време, като едновременно с това са и по-продуктивни.

Пет дни, 40 часа: работната седмица е стриктно определена в много професии и често неприкосновена за работодателите. Островната Исландия не му мисли много и се хвърля в смелия експеримент. Страната въвежда четиридневната работна седмица пробно. Над 2500 служители от 100 работни места участват в два, спонсорирани от правителството експерименти. За мнозина работната седмица е намалена от 40 на 35 часа, като заплащането остава същото. Продуктивността не намалява при експеримента, пише The Independent.

Здравето на служителите също се подобрява. В много от случаите стресът и бърнаутът намаляват. Някои служители твърдят, че новата организация на работата ги кара да се чувстват по-щастливи. Поради намаленото работно време и по-дългия уикенд участниците успяват да планират повече свободно време. В резултат и качеството на свършената работа се подобрява.

Исландия не е единствената страна, която тества четиридневната седмица. През май 2021 г. испанското правителство одобри планове за тригодишен пилотен проект и обещава на компаниите 50 милиона евро помощ, пише The Guardian. Новозеландският министър председател също прибягва до четиридневната работна седмица, за да подпомогне за възстановяването на икономиката след пандемията.

Бърнаут официално е обявен за болест

Вижте повече

Бърнаут официално е обявен за болест

Болест ли е бърнаут? Психиатрите си задават този въпрос вече повече от десетилетия. Някои го считат за модерно понятие с която се прикрива по-дълбока душевна болест...