Искате ли да изкачите връх Еверест? Ето какво трябва да знаете

Цивилизация Природа • •

Научете всичко, което трябва да знаете за изкачването на Еверест - от геологията на върха до цената на изкачването му.

Алпинисти се приближават до Еверест, при който се виждат раздухващи се облаци. Това показва много ветровито и опасно време близо до върха.

Алпинисти се приближават до Еверест, при който се виждат раздухващи се облаци. Това показва много ветровито и опасно време близо до върха.

© Стефен Чоу / AURORA
Алпинисти минават покрай "Стъпката на Хилари", известна част от пътя към върха, докато изкачват Южната стена от Непал.

Алпинисти минават покрай "Стъпката на Хилари", известна част от пътя към върха, докато изкачват Южната стена от Непал.

© GETTY IMAGES
Челниците светят през нощта в базовия лагер Кхумбу под връх Еверест.

Челниците светят през нощта в базовия лагер Кхумбу под връх Еверест.

© Джейк Нортън, AURORA

Откакто хората за първи път стъпват на Еверест през 1953 г., изкачването на най-високата планина в света се променя драматично. В наши дни стотици алпинисти всяка година извършват подвига, благодарение на повечето знания, новите технологии и значителната инфраструктура, осигурявана от водачите на комерсиалните експедиции, които прокарват истинска магистрала нагоре в планината за онези, които желаят да поемат както рисковете, така и високата цена.

Къде се намира Еверест и каква е възрастта му

Връх Еверест, известен на непалски като Сагарматха и на тибетски като Чомолунгма, пресича границата между Непал и Тибет на билото на Хималайската планинска верига. Въпреки че достигането до покрива на света е трудно и потенциално смъртоносно начинание поради изключителната надморска височина, лавините, ледопадите и много други опасности, планината се намира доста близо до екватора.

Учените изчисляват, че Еверест е на 50 до 60 милиона години, което означава, че е сравнително млад по геоложки стандарти. Планината се образувала в следствие на силата, генерирана при сблъсъка на индийската и евразийската тектонични плочи, избутващ скалите нагоре. Тази сила продължава да действа и днес, издигайки върха с около половин сантиметър на година.

Опасности при изкачването на Еверест

На 8848 м на връх Еверест има приблизително една трета от атмосферното налягане, което съществува на морското равнище, което значително намалява способността на катерача да вдишва достатъчно кислород. Поради тази причина човешкото тяло не е в състояние да остане продължително време на височина над 5791 м, установяват учените.

Изкачвайки се по-високо от това в Хималаите, алпинистите са застрашени от различни заболявания поради намаления прием на кислород, включително белодробен оток, мозъчен оток и кръвни емболии. Шансовете за измръзване също се увеличават драстично на такава надморска височина, тъй като сърцето работи по-усилено, за да изпомпва кръв, доставяйки кислород на тялото.

По-голямата част от алпинистите, които се отправят към Еверест, използват резервоари с кислород, за да намалят ефекта от екстремната надморска височина. Но бутилираният кислород има своите недостатъци и крие рискове – освен че е скъп, той е тежък за носене и празните бутилки често се изоставят като боклук.

Също така, дишането на „газ“ само приблизително изравнява кислорода до същото ниво като във въздуха в базовия лагер и ако той свърши в деня на атака на върха, тялото може да не е в състояние да се адаптира към внезапната му липса.

Галерия | Пътят към Еверест

Вижте 13 снимки

Колко маршрута има до върха

Въпреки че са проправени 17 различни маршрута до Еверест, почти всеки го изкачва по един от двата основни подхода - Югоизточният ръб, от Непал, е линията, създадена от шерпа Тенсинг Норгей и новозеландския алпинист Едмънд Хилари през 1953 г., и Северният евероизточен) ръб, от Тибет, където Джордж Малори изчезва през 1924 г. много преди китайски екип най-накрая да завърши изкачването през 1960 г.

Макар опитни планинари да казват, че трудността на двата маршрута е приблизително еднаква, предизвикателствата са различни. На Югоизточния ръб планинарите трябва да преодолеят опасния ледопад Кхумбу, но той е технически по-лесен и е по-лесно да се спуснете бързо в случай на спешност. На Северния ръб експедицията прави преход по каменист път до ледника Ронгбук, където на 5180 м се намира базовият лагер, но алпинистите трябва да прекосят няколко километра терен над 8229 м (Лагер 6), откъдето започва атаката на върха,за да го достигнат.

Колко претъпкан е Еверест

Популярността на връх Еверест нараства през 90-те години на миналия век, когато международните водачи започват да въвеждат комерсиалните експедиции. Въпреки рисковете, Еверест привлича стотици алпинисти от цял свят всяка година. През 2021 г. Министерството на туризма на Непал издава рекордните 408 разрешителни за изкачване на най-високия връх на Земята.

Кои са водачите на Еверест

За местните логистични компании и правителството на Непал Еверест е голям бизнес. Обикновено участието в комерсиална експедиция струва от $40 000 до $100 000 в зависимост от нивото на обслужване и опита на водачите. Министерството на туризма съобщава, че е събрало 5,2 милиона долара от такси за разрешителни за 2018 г.

Индустрията се гради на гърба на малък екип от професионални непалски водачи, които работят заедно всяка пролет, за да подготвят маршрута с фиксирани въжета и стълби, да снабдят всеки лагер с основни неща като палатки, печки, бутилиран кислород и храна, и след това търпеливо тренират своите чуждестранни гости за изкачване до върха.

Въпреки че исторически шерпите (тибетска общност, която живее най-близо до планината) са били наемани от експедиции да носят товари нагоре по планината, днес има множество етнически групи, които намират работа в планината. Това води до появата на по-малко запомнящото се название „планински работник на голяма надморска височина“.

За една типична експедиция до Еверест, с продължителност от три до четири месеца, повечето планински работници на голяма надморска височина печелят между $2500 и $5000. През последните години, благодарение на образователните възможности като Центъра за катерене “Кхумбу”, непалските водачи започват да придобиват професионална квалификация и сертификати по международни стандарти.

Видео: Тя изкачи Еверест. Сега вдъхновява други да изследват върха | Kъсометражен филм на National Geographic

Време на провеждане на експедиция

Най-доброто време за достигане до връх Еверест обикновено настъпва през втората половина на май, но подготовката за успешно изкачване започва месеци преди това. Повечето екипи се събират в Катманду в края на март, за да започнат аклиматизация. Докато вървят към базовия лагер, помощният персонал и работниците на голяма надморска височина вече са в планината, носят товари и подготвят маршрута до върха.

През април алпинистите правят няколко нощни набези (ротации) до последователно по-високи лагери, за да се аклиматизират, докато първите екипи от непалски водачи достигат върха. До втората седмица на май екипите се надяват да имат установена пътека от няколко километра фиксирани въжета, водещи от базовия лагер до върха, с няколко добре заредени лагера по пътя.

След последна почивка (някои екипи прекарват няколко нощи на много по-ниска надморска височина за максимално възстановяване) изкачването на върха обикновено се провежда в рамките на тежко пътуване от четири до пет дни от базовия лагер. Ако всичко върви по план, повечето катерачи на Еверест завършват експедицията и се прибират у дома до началото на юни.

Видео: Човекът, който изкачи Еверест 21 пъти | Kъсометражен филм на National Geographic

Колко е опасно

Повече от 300 души са загиналите по време на изкачване на Еверест според хималайската база данни. Общата смъртност (броят на смъртните случаи, разделен на общия брой хора в планината, а не само на тези, които са достигнали върха) е приблизително 1,2%. Това означава, че ако се опитате да изкачите Еверест, шансът да умрете по пътя е едно на сто.

„Статистически погледнато, Еверест става все по-безопасен, главно благодарение на по-добрата екипировка, прогнозите за времето и по-големият брой хора, които се изкачват с комерсиални експедиции”, казва уважаваният хроникьор на Еверест Алън Арнет. „От 1923 г. до 1999 г. на Еверест са загинали 170 души от 1169 изкачващи се към върха или 14,5%. Но смъртните случаи са намалели драстично от 2000 г. до 2018 г. със 7990 достигания на върха и 123 смъртни случая, или 1,5%.

Как изглежда върхът

Действителният връх на планината представлява малък снежен купол с размерите на маса за трапезария. Има място за шестима алпинисти, които едновременно да се насладят на гледката, въпреки че в натоварените дни трябва да се редуват, за да стъпят на самия връх на света.

Останало ли е нещо за изследване на Еверест

Изкачването на планината по най-новия маршрут, е извършено от екип сърцати руснаци през 2004 г. Докато всеки от трите основни стени и хребети на Еверест вече са изкачени, остават няколко интригуващи предизвикателства за бъдещите алпинисти, включително Fantasy Ridge и Horseshoe Traverse.

„Еверест в много отношения все още е празно платно“, казва алпинистът и фотограф на National Geographic Кори Ричардс. Той “все още е висок, студен и страховит, както винаги. Начинът, по който човек избира да го изкачи, е въпрос на креативност толкова, колкото и на уменията. Винаги има нов начин да се подходи към нещо - това важи и за Еверест.”