реклама

Интересни факти за познати животни (част 3)

Пулсът на времето

Китайски делфини

Невероятно красиво животно – ако имаш късмета да го видиш, ще го познаеш, дори никога да не си го срещал

Китайският бял делфин, познат още като тихоокеански делфин суза, е един от най-застрашените от изчезване морски бозайници. Живее в групи до 7 индивида в крайбрежните топли води с дълбочина до 100 м, ловувайки риби, мекотели и ракообразни.

Тези делфини се раждат сиви, но с времето някои променят цвета си до бял или розов. Възможно е това да се дължи на пигмента анаксантин, съдържащ се в ракообразните, с които се хранят, или на кръвоносните съдове, прозиращи през кожата.

Използват ехолокация, за да ловуват, и високочестотни свирукания, за да общуват. Удивителните им мозъци все още са загадка. Някои учени смятат, че единствените по-умни същества от делфините сме ние, хората.

Факти и числа

Хабитат: крайбрежието на Южен Китай, Бенгалския залив, Индийско-малайския архипелаг, край Северна Австралия и в Персийския залив.

До 40 години продължителност на живот в океана; в плен не оцеляват.

Около 2 м дължина на тялото; тегло до 230 кг.

Заплаха: акулите, заплитането в мрежи и замърсяването на океаните.

5 км/ч скорост на плуване; до 8 мин под вода.

Какаду

Шумни и забавни, тези пернати красавци са сред най-разпространените домашни любимци по света.

Голямото жълтокачулато какаду е вид бяло какаду, представител на семейство Какадута, обединяващо 21 вида птици от разред папагалоподобни. Храни се с плодове, семена и насекоми, като чупи черупките със силния си клюн, който използва и за катерене по дърветата и защита.

В природата тези птици живеят в ята до от 30 до 100 индивида със своя алармена система – докато ятото се храни на земята, няколко птици остават като стражи в короните на близките дървета, за да следят за опасност, готови да нададат силен предупредителен вик.

Подобно на другите папагали, домашните какаду могат да имитират всякакви звуци, като човешка реч, лай на кучета, електрически инструменти и други битови шумове.

Факти и числа

Хабитат: Австралия, Папуа Нова Гвинея и Индонезия; привнесени в Сингапур, Палау и Нова Зеландия.

Популация: численост неизвестна; тенденция към намаляване. Хиляди живеят като домашни любимци по цял свят; незастрашен вид.

До 55 см дължина; до 1 кг тегло.

До 40 години продължителност на живот в дивата природа; до 100 в плен.

Тези птици често са левичари.

Дървесна жаба

Тези мънички безопашати земноводни от семейство Дървесници често крият доста сериозни изненади.

Земята е дом на над 7000 вида жаби, много от които са не по-големи от монета. Имат издължени задни крайници, пригодени за скачане, и се нуждаят от вода, за да се размножават. Но докато някои са по-обвързани с водата, дървесниците прекарват голяма част от живота си сред листа и клони на сушата.

Повечето видове имат тревистозелена окраска, но няколко могат да променят цвета си, а стъклената жаба дори е прозрачна. Но най-удивителен е дългият им лепкав език, с който докопват насекоми, червеи и паяци със скорост 0,07 сек – 5 пъти по-бързо от човешко мигване!

С лекота се катерят по мокрите листа, тъй като имат специални възглавнички на пръстите, които се залепват като вендузи.

Факти и числа

Хабитат: топлите влажни гори в двете Америки, Австралия, Евразия и Северна Африка.

Видове: над 700, учените продължават да откриват нови видове.

Размер: 30–40 мм, рядко над 50 мм.

Метаморфоза: превръщане на поповата лъжичка в жаба.

Жабите са първите сухоземни животни с гласни струни.

Заплаха: смъртоносни гъбички, хитриди. които нападат кожата им и ги задушават.

Хипопотам

Привидно тромав, непохватен и мързелив, този едър дебелокож вегетарианец може да тича по-бързо от човека.

Името му идва от гръцки думи, които в превод означават речен кон. Но последните изследвания доказват, че семейство Хипопотами е по-скоро свързано с разред Китоподобни. Води полуводен начин на живот – денем се охлажда във водата или в калта в реките и езерата, а привечер излиза на сушата, за да пасе трева и листа.

Масивното му заоблено тяло наподобява бъчва, носена от къси крака с по 4 пръста. При прозявка може да разтваря челюсти почти в права линия – най-голямата паст от всички сухоземни животни.

Трите хипопотама, които наркобосът Пабло Ескобар докарва от Африка в частния си зоопарк в Колумбия през 80-те години, след смъртта му през 1993 г. са се размножили до над 100 днес.

Факти и числа

Хабитат: в Африка на юг от Сахара, най-много в Замбия и Танзания.

Около 125 000150 000 индивида в дивата природа; уязвим от изчезване вид.

До 40 години продължителност на живот в дивата природа, ок. 50 в плен.

Скорост: 30 км/ч на сушата на кратки разстояния.

Млякото на хипопотама е розово, а потта му е червеникавооранжева.