Запознайте се с цихлидите, които обичат родителството, строителството и танците

Природа • •

Уникалното разнообразие от цихлиди в най-старото езеро в Африка може да помогне на учените да разгадаят тайните на еволюцията.

Императорските цихлиди, за които се смята, че се чифтосват само веднъж, бдят над хилядите си потомци. Възрастните могат да нараснат почти до метър, ко...

Императорските цихлиди, за които се смята, че се чифтосват само веднъж, бдят над хилядите си потомци. Възрастните могат да нараснат почти до метър, което ги прави най-големите от близо 250-те вида, ендемични за езерото Танганика.

© Фотограф: Анхел Фитор

Нищо при цихлидите не е обикновено. Само в езерото Танганика, на предела между Централна и Източна Африка, около 250 вида еволюират от един общ прародител в продължение на 9,7 милиона години.

Едни са с размерите на малко дете, а други са колкото малкия пръст на ръката. Някои прекарват живота си в търсене на идеалната черупка, а след като я открият - и в нейното охраняване.

Мъжки се бият над черупка чрез битка "уста в уста". Цихлидите постоянно са нащрек - да ги снимаш означава да стоиш неподвижно във водата с ч...

Мъжки се бият над черупка чрез битка "уста в уста". Цихлидите постоянно са нащрек - да ги снимаш означава да стоиш неподвижно във водата с часове. „Прекарах цели седмици в чакане пред черупка, докато се появи риба“, казва Фитор. „Това граничи с лудост, знам!“

© Фотограф: Анхел Фитор

Сред тях има и такива, които строят сложни пясъчни сцени – терен върху който да привличат половинка. А има и такива, които съжителстват в хареми.

За Cyathopharynx furcifer целият свят е сцена. Този мъжки е пренесъл достатъчно пясък, хапка след хапка, за да построи кръгла сцена с ширина 66 см. До...

За Cyathopharynx furcifer целият свят е сцена. Този мъжки е пренесъл достатъчно пясък, хапка след хапка, за да построи кръгла сцена с ширина 66 см. До сутринта той ще танцува енергично на нея с надеждата да привлече половинка. Десетки други ще направят същото, а женските ще оценяват танците и местата, където двойките ще се чифтосват.

© Фотограф: Анхел Фитор

Повечето обичат родителството и грижата за поколението, макар че понякога изяждат собствените си яйца.

Бебета Haplotaxodon microlepis търсят безопасност в устата на майка си. При много видове цихлиди и двамата родители носят бебета в устата си, като ги...

Бебета Haplotaxodon microlepis търсят безопасност в устата на майка си. При много видове цихлиди и двамата родители носят бебета в устата си, като ги пускат да се хранят, до момента в който малките станат твърде големи, за да се побират там.

© Фотограф: Анхел Фитор

Красноречив пример за тази експлозия от разновидности при цихлидите, е колко добре адаптирани са към условията в езерото, в което заемат почти всяка ниша.

Женска Neolamprologus brevis излиза от дома си – празна черупка на охлюв, докато нейният партньор стои на стража.

Женска Neolamprologus brevis излиза от дома си – празна черупка на охлюв, докато нейният партньор стои на стража.

© Фотограф: Анхел Фитор

По-голямата част от цихлидите в езерото Танганика, не се срещат никъде другаде. Затова те могат да предложат на учените улики за разгадаване на тайните на еволюцията. А тази задача е спешна, защото тези животни изчезват, преди да сме научили как са се появили.

Рибите са изправени пред безброй заплахи. Градското развитие влошава качеството на водата. Риболовът с хрилни и заплитащи мрежи изсмуква популациите им. А най-красивите сред тях са улавяни за търговия с аквариуми, като много индивиди умират по време на транспортирането.

Експертът по цихлиди Уолтър Солцбъргър от Университета в Базел, Швейцария, се надява, че нарастващият научен интерес към вида ще стимулира усилията за неговото опазване.

Защитата на цихлидите означава защита на цялата екосистема на това древно езеро“, казва ученият.