Имбредни ли са лъвовете в плен на Южна Африка?

Природа • •

Ново генно изследване поставя под съмнение широко разпространеното вярване, че хилядите лъвове, живеещи във ферми в цялата страна, отглеждани за туризъм, лов на трофеи и използване в традиционната медицина, са имбредни (близкородствени).

Години наред критиците на южноафриканската индустрия за отглеждане на лъвове в плен настояваха, че животните са инбредни. Ново изследване показва, че...

Години наред критиците на южноафриканската индустрия за отглеждане на лъвове в плен настояваха, че животните са инбредни. Ново изследване показва, че нещата са по-сложни - въпреки че изследваните животни не са инбредни, те са "тясно свързани", казва водещият учен.

© Никол Собеки / NAT GEO

В продължение на години критиците на индустрията твърдят, че пленените лъвове в Южна Африка са инбредни, но ново проучване показва, че това може да не е така.

Между 8000 и 10 000 лъва в плен живеят в около 300 ферми в цялата страна. Развъдната индустрия за милиони долари доставя малки за туризма, лъвове за лов на трофеи и кости за традиционната медицина. Многобройни доклади показват, че животните често се държат в лоши условия, включително пренаселени пространства с лошо хранене и ветеринарни грижи.

Защитниците на животните се опасяват също, че тези лъвове могат да бъдат размножавани чрез имбредни връзки (близкородствени) в резултат на лошо управлявани, некомпетентни програми за развъждане. Инбридингът може да доведе до редица здравословни проблеми, включително по-ниска плодовитост, по-високи нива на смъртност и потенциално болезнени аномалии.

За да проучат въпроса, изследователите сравняват генотипите на повече от 780 лъва от 31 различни съоръжения за плен с тези на южноафриканските диви лъвове и откриват, че те са „подобни“, според ново проучване, публикувано в Conservation Genetics. Учените обаче установяват, че много от лъвовете от различни съоръжения са „тясно свързани“ – някои са генетично близки като братовчеди или дори братя и сестри, казва Сюзън Милър, водещ автор на изследването. „Ако продължат така, те ще започнат – съвсем случайно – да чифтосват много тясно свързани животни.“

Проучването също така идентифицира признаци на „генетичен дрейф“, естествен процес, при който ДНК мутира през поколенията. Това е важно, защото отглеждащите лъвове в плен понякога „оправдават съществуването си, като казват, че запазват генетиката на дивите популации“, казва Милър. Но новото изследване показва, че това не е така.

През май 2021 г. министърът на Министерството на горите, рибарството и околната среда на Южна Африка, Барбара Крийси, обяви, че правителството ще закрие индустрията за отглеждане на лъвове в плен в страната, признавайки, че това вреди на имиджа на Южна Африка като природосъобразна туристическа дестинация. Няколко фактора са повлияли на това решение, казва министърът, включително нарастващата обществена опозиция, възможните връзки между законната и незаконната търговия с лъвски кости и по-доброто разбиране на риска от развитие на болести в популации в плен и разпространение на диви животни или дори хора. Министерски екип работи върху план за доброволно напускане на заинтересованите страни в индустрията за отглеждане на лъвове в плен.

Дебатът за тази индустрия е поляризиран, казва Тина Хилър, природозащитен биолог, която е провела повече от 50 интервюта с лъвовъди, ловци, ветеринари и други за доклад от 2022 г. Сега, когато индустрията се е разраснала, много фермери зависят от тези животни за доходи и някои казват, че правителството трябва да предостави компенсации на онези, които се опитват да напуснат индустрията.

„За съжаление, животните са тези, които трябва да изпитат последствията“, казва Хилър.

Данните, използвани в новото проучване, са предоставени от съоръжения, които са поискали независимо генетично изследване. Тъй като информацията за съоръженията е поверителна, изследователите не знаят кои са участвалите, така че е невъзможно да се каже дали резултатите от проучването са представителни за индустрията като цяло, казва Милър. „По-вероятно е хората, които се грижат добре за своите лъвове, да са изпратили лъвове за генетично изследване“, казва тя.

Някои привърженици на пленничеството на лъвовете твърдят, че популациите в плен имат консервационна стойност, тъй като могат да бъдат въведени отново в дивата природа, ако южноафриканските лъвове намалеят. Критиците казват, че това е пресилено, тъй като родените в плен лъвове вероятно нямат умения за лов и оцеляване. Освен това, ако някои лъвове в плен са инбредирани, повторното им въвеждане може да бъде вредно за дивата популация.

Въпреки че лъвовете в изследването не са инбредни, казва Милър, това изследване не е оправдание за опит за повторното им размножаване. От приблизително 20 000 диви лъва в целия континент, Южна Африка се счита за крепост с около 3500. „Не мисля, че Южна Африка има нужда от предпазна мрежа.“

Освобождаването на лъвове в плен в дивата природа би довело до други рискове, казва Нийл Д’Круз, ръководител на отдела за изследване на дивата природа към организацията с нестопанска цел World Animal Protection. Отглежданите в плен животни могат да внесат нови болести в дивите популации и тъй като са привикнали към хората, те могат да нападнат хора или добитък.

„Реалността е, че те се размножават успешно в дивата природа и жестокото отглеждане в плен на хиляди лъвове е практика, от която саваните на Южна Африка всъщност не се нуждаят“, казва той. „Най-важната следваща стъпка, която може да бъде предприета незабавно, е да се спре отглеждането на повече лъвове в плен в Южна Африка.“