Има ли бъдеще Бузлуджа?

Цивилизация България

Научете повече за този български паметник и неговото бъдеще от разказа на Линдзи Гелман.

Бузлджа се извисява над Стара планина.
Снимка: Getty Images
Бузлджа се извисява над Стара планина. Снимка: Getty Images

Навръх Стара планина се намира поразителен паметник, свързан с бурното минало на България.

Сградата, наподобяваща космически кораб, е построена през 70-те години на ХХ в. и е служила за седалище на Българската комунистическа партия до падането на комунизма през 1990 г. Оттогава тя е неизползваема и постепенно се превръща в популярна дестинация за любителите на изоставени места.

Паметникът на Бузлуджа е изграден на мястото на битката от 1868 г. между четата на Хаджи Димитър и турските части, които превъзхождат числено революционерите. Четата понася тежка загуба. Оттогава името Бузлуджа се свързва с героизма на българите, но след Втората световна война Българската комунистическа партия решава да изгради на мястото свой официален дом паметник. Сградата е проектирана от архитекта Георги Стоилов.

Пантеонът на възрожденците - Русе

Вижте повече

Пантеонът на възрожденците - Русе

С необичайната си архитектура и своя позлатен купол Пантеонът в Русе напомня храм – и той наистина е светилище на възраждането на България.

Изграждането на паметника на връх Бузлуджа става с усилието на целия народ. Работата по издигането му започва през 1974 г. и над 600 души – войници, студенти и занаятчии участват в построяването му. Работници взривяват върха с динамит, за да положат основите и изнасят над 70 000 тона бетон до върха на планината. Таня Панайотова си спомня, че е била студентка през лятото на 1975 г., когато трябвало да се включи в реализирането на проекта. Тя разказва как е помагала за полагането на камъните за стълбите към главния вход и как са лагерували на палатки.

Днес от сградата се разкриват панорамни гледки към Стара планина, а над входа все още може да се прочетат работническите лозунги и да се видят пъстрите графити, покрили стените на паметника.

"Паметникът е уникално инженерно постижение, образец на архитектурата и приложните изкуства и има голям потенциал", се казва в доклад на Европа Ностра - най-голямата европейска неправителствена организация за опазване на културно историческото наследство. Според експертите, той трябва да се възстанови и върне към живот не съвсем в оригиналния си вид, но адаптиран към новото време и с нови послания. Особено важно е да не става предмет на политически противоречия.

Плевенската панорама - символът на град Плевен

Вижте повече

Плевенската панорама - символът на град Плевен

Символ на епопеята от 1877 г. Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“ е изградена по повод 100-годишнината от освобождението на Плевен.

Но интериорът, където някога се е намирала украсената с мозайки конгресна зала, е толкова порутен, че е опасно да се влиза. Сградата понастоящем се охранява от детектори и е запечатана, за да не влизат любопитните, което единствено подсилва нейната загадъчност.

Като цяло в страната все още няма консенсус по въпроса какво да се прави с паметниците от социалистическото минало, но местните хора и туристите се надяват паметникът на Бузлуджа да бъде изключение.

Младата българска архитектка Дора Иванова е предложила план за възстановяване на паметника и превръщането му в исторически музей, но той все още не е официално одобрен. Междувременно БСП предизвика разгорещени дебати, като предяви искане да получи сградата от правителството.

Засега бъдещето на паметника остава неясно.