Илън Мъск планира да даде 100 милиона долара на онзи, който изобрети най-добрата технология за намаляване на CO2

Околна среда

„Дарявам 100 милиона долара под формат на награда за най-добрата технология за улавяне на въглероден диоксид“, казва Мъска в туит и добави, че ще обяви подробностите следващата седмица.
© Снимка: iStock

Изпълнителният директор на Tesla и SpaceX Илън Мъск обяви последния си филантропски проект: състезание да се популяризират иновативни технологии за улавяне на въглероден диоксид.

Мъск, който за кратко време изпревари изпълнителният директор на Amazon Джеф Безос по богатство, преди спад в дяловете му в Тесла да го върнат едно място назад, наскоро попита последователите си в Twitter за съвет как най-смислено да раздаде част от парите си.

Повечето страни не могат да постигнат целите за климата през 2030 г. и всички ние ще платим за това

Вижте повече

Повечето страни не могат да постигнат целите за климата през 2030 г. и всички ние ще платим за това

Обещанията за намаляване на въглеродните емисии до 2030 г., които 184 страни дадоха по време на Парижкото Споразумение през 2015 г., не са достатъчни, за да...

През 2012 г. Мъск подписва „Клетвата за дарение“, която Бил Гейтс и Уорън Бъфет инициират - подписалите я трябва да дарят поне половината от това, което притежават приживе. Изпълнителният директор на Tesla до момента е подкрепял основно образованието в областта на науките и технологиите, както и изследователски проекти за възобновими енергии, космос и педиатрия. Според оценка на сп. „Форбс“ обаче Мъск е дарил към момента едва 100 милиона долара – което е по-малко от 1% от нетното му богатство.

Предложеното от Мъск състезание ще подкрепи една област, която играе важна роля в борбата с климатичните промени. Проучване, публикувано в Scientific Reports, сочи, че има спешна нужда бизнеси и правителства да „започнат да разработват технологии за премахването на парниковите газове от атмосферата“ – процес, известен като геоложко съхранение на въглероден диоксид (Carbon capture and storage - CCS).

Рекордни крайности

Вижте повече

Рекордни крайности

Сушата и обилните валежи могат да породят политически вълнения.

Температурите на Земята са вече на път да надхвърлят стойностите, заложени от Парижкото споразумение за климата за 2100 г. САЩ се присъединиха повторно към него в сряда миналата седмица.

Според проучването дори и всичките парникови емисии да бъдат спрени дотогава, най-малко 33 гигатона въглероден диоксид ще трябва да бъде извлечен от атмосферата с помощта на CCS. Това приблизително съответства на общите въглеродни емисии на индустрията с твърди горива в света през 2018 г. (36 гигатона).

Илон Мъск: Човек ще кацне на Марс след шест години

Вижте повече

Илон Мъск: Човек ще кацне на Марс след шест години

Американският предприемач Илон Мъск, който ръководи компаниите „Tesla” и „SpaceX”, заяви, че първият човек ще кацне на Марс след шест години.

Технологията се счита за безопасна и е потенциално ефективна форма на геоинженерство в сравнение с други подходи. В частност Байдън възнамерява да направи тези технологии по-широко достъпнa.