Ийстсайдска история

Цивилизация

„Другият Лондон" - безкомпромисен и покрит с графити, но все по-привлекателен - се готви за Олимпиадата.
Текст: Кати Нюман; Снимки: Алекс Уеб
Текст: Кати Нюман; Снимки: Алекс Уеб

Галерия | Ийстсайдска история

Вижте 19 снимки

 

Последните клиенти обърсали от лицата си случайните трохи от пая с месо, последното парче желирана змиорка се плъзнало в гърлата им. Последната чаша чай била пресушена.
Едва тогава Фред Кук, собственик на „Пайовете и картофеното пюре на Ф. Кук" (на „Кингсланд Хай Стрийт" № 41, Е8 2JS, Лондон), обърнал от ОТВОРЕНО на ЗАТВОРЕНО ръчно рисуваната картонена табела на вратата на заведението, основано от дядо му по времето, когато Джордж V се възкачвал на трона.
„В очите ми напираха сълзи" - разказва той за този ден, 11 февруари 1997 г. Кук - пълен мъж с оредяваща на темето коса, събрана в буйни бели вълни отзад - с копнеж се взира във витрината в музея „Хакни". Изложбата включва мрежата, с която вадел змиорки от аквариума, тенджерите, в които варял картофи за пюрето, стоманените тави за пайовете и книжните торби с надпис „Ф. Кук" за храна за вкъщи. Кухненските съдове, които три поколения бяха използвали в семейното предприятие, се бяха превърнали в музеен експонат.
„Ние бяхме Бъкингамският дворец на заведенията за пай и картофено пюре" - казва той. Диамантената обица на ухото му и златната гривна с дебелината на белезници свидетелстват за печалбите. Заведението на „Кингсланд Хай Стрийт", едно от шестте във веригата на семейство Кук, било флагманът на флотилията, но корабът потънал вследствие от променящия се обществен пейзаж на Източен Лондон.

Август 2012

Вижте повече

Август 2012