И в солта от Черно море има пластмаса

Природа Околна среда България

Ситуацията с пластмасовите микрочастици във водите на Черно море не се отличава от тази в Средиземно море и Балтийско море.
„Модерните видове сол” не са йодирани и имат високи нива на тежки метали.
„Модерните видове сол” не са йодирани и имат високи нива на тежки метали.

Това е констатацията на Института по биоразнообразие на БАН след изследване на акваторията с кораб на „Грийнпийс”.

Наскоро голяма публичност получи проучване, според което 90% от трапезната сол, която стига до хората, има частици пластмаса, останали от разграждащите се във водите боклуци. Така през солта и през храната пластмасата влиза и в човешкия организъм.

Бялото злато на Черно море

Вижте повече

Бялото злато на Черно море

Многото лица на солта

Най-много боклуци от „Грийнпийс” са видели в морето пред големите ни морски курорти, посочи Петрова. „Оказва се, че навсякъде има микропластмаса, това е човешки генериран проблем. Важно е да се вземат мерки при пластмасите за еднократна употреба. Земята не е за еднократна употреба и можем да живеем без да генерираме толкова много отпадъци”, коментира Деница Петрова от „Грийнпийс”.

Експертът по качеството на храните д-р Сергей Иванов подчертава, че към момента няма категорични заключения за ефекта от пластмасата в човешкото тяло. Той съобщава, че по отношение на солта има други по-сериозни проблеми, като например масовото йпреквалифициране в хранителна добавка. Така, по думите му, „модерните видове сол” не са йодирани и имат високи нива на тежки метали. /БГНЕС