Градини върху сгради: Природата, която можем да създаваме

Цивилизация

Зелените площи с торфена основа, покриващи частично или напълно сгради, се използват от векове, предимно в страни от Северна Европа. Доколкото те са често срещан елемент от традиционните къщи в Скандинавия например, разширяването на градовете и екологичният отпечатък от човешката дейност предизвикват все повече правителствата да въвеждат закони за озеленяване на покривите на търговски или обществени сгради.

© Илюстрация: IStock

Зелените покриви могат да намаляват консумацията на енергия, да прочистват въздуха и да създадат местообитания за дивата природа. Също така, те абсорбират дъждовната вода, осигуряват изолация и регулират температурите, завишени допълнително заради излъчването от бетона. Но най-очевидното им предимство, е, естетиката, която създават в човешката среда.

Това са пет сгради, които буквално издигат ландшафтната архитектура до нови висоти.Япония

© Илюстрация: IStock

Международна зала на префектура Фукуока. Сградата се намира в Централен парк Тенжин, Фукуока, Япония. Архитект на сградата: Емилио Амбас

Канада

© Илюстрация: IStock

Градска градина върху жилищна сграда в центъра на Ванкувър, Британска Колумбия, Канада. Представлява зелен оазис в силуета на града.

Великобритания

© Илюстрация: IStock

Градина на покрива в Crossrail Place. Огромна сграда, наподобяваща кораб, Лондон, Великобритания.

Нидерландия

© Илюстрация: IStock

Цветна градина с кафене на покрива на офис сграда в Ротердам, Холандия. Сградата е построена през 1960 г.

Монако

© Илюстрация: IStock

В Монако също се създават покриви на сгради със зелени градини.