Готическият фестивал в Уитби

Цивилизация

Най-забележителното готическо събитие в Обединеното Кралство.

Галерия | Готическият фестивал в Уитби

Вижте 11 снимки

Всеки октомври крайбрежният морски град Уитби се превръща в страница от романа „Дракула“ на Брам Стокър.

Всякакви видове субкултури – от готически същества облечени в корсети от XIX век до стиймпънк – слизат на тихото пристанище заради готическия фестивал – най-забележителното готическо събитие в Обединеното Кралство.

Около десет хиляди посетители се отправят към Уитби, за да слушат алтернативна музика, да покажат най-яките си костюми и да отпразнуват различието. Улиците на града се изпълват с костюмирани участници, които карат останалите туристи да се спрат и да разгледат прическите, грима и накитите им. Местният бизнес също се включва в духа на Хелоуин и магазинчетата се превръщат обиталища на прилепи и паяци.

Фестивалът започва през 1994 г., когато група разменящи си писма съмишленици решават да се срещнат в Уитби, заради връзката на града с Дракула. Брам Стокър черпи вдъхновение за готическия си роман на ужасите от крайбрежния град, впечатлен от атмосферата на улиците и разрушеното Бенедектинско абатство. Абатството, църквата и гробището излъчват онзи страховит чар, който Стокър си представя за фон на своята вампирска история.

През целия уикенд се случват много събития, но основната атракция са нощните концерти в Whitby Spa Pavilion на които свирят едни от най-големите имена в алтернативната музика. Фестивалът бързо набира популярност и през 1997 г. започва да се отбелязва два пъти в годината. Уикендите се организират в края на април и октомври и носят за Уитби печалба от над един милион долара годишно.

През 2016 г. църквата „Св. Мери“ пуска петиция за затварянето на гробището по време на фестивала. Тя е подкрепена и от организаторите на фестивала.

Тази година надсловът на фестивала е Whitby@Home 2020