Горили в калифорнийски зоопарк с положителен тест за Covid-19

Природа

Три западни равнинни горили в зоопарка в Сан Диего са се оказали с положителен тест за коронавирус, съобщи Министерство на земеделието на САЩ вчера следобед, което ги прави първите в света маймуни с този вирус.
Критично застрашените западни равнинни горили са податливи на новия коронавирус. На 11 януари три от тях, в зоопарка в Сан Диего, са се оказали с поло...
Критично застрашените западни равнинни горили са податливи на новия коронавирус. На 11 януари три от тях, в зоопарка в Сан Диего, са се оказали с положителен тест. Снимка: Edwin Giesbers, Nature Picture Library

от Natasha Daly, National Geographic

Това са първите в света примати с потвърдени случаи за коронавирус.

Горилите, които живеят в група от осем се очаква да се възстановят, казва Лиза Питърсън, изпълнителен директор на зоопарка в Сан Диего. Гледачите са решили да не разделят осемте горили и да ги наблюдават отблизо.

Горилите са седмият животински вид, който прихваща вируса по естествен път след потвърдените инфекции на тигри, лъвове, норки, снежни леопарди, кучета и домашни котки. Макар да има документирани случаи на пренасяне на заразата от норки към хора в Холандия и Дания, няма подобни доказателства, че други видове могат да разболеят хората.

Галерия | Вирунга

Вижте 17 снимки

Подобно на лъвовете и тигрите от зоопарка в Бронкс, който през април се оказаха с положителни тестове, трите инфектирани горили вероятно са прихванали вируса от безсимптомен гледач, смята Питърсън.

 Две от горилите започнали да кашлят на 6 януари. Трите горили, които зоопарка не назовава, все още показват симптоми. Някои са със силна хрема и летаргични. „Всички са много по-умерени в действията си“, казва Питърсън „но приемат течности и се хранят добре.“

Как инфекции като коронавирус прескачат от животни към хора?

Вижте повече

Как инфекции като коронавирус прескачат от животни към хора?

Зоонози, болестите, които преминават от животни към хора, убиват милиони души всяка година. Откъде идват и как можем да ги избегнем?

В дивата природа са останали по-малко от 5000 горили. Тъй като те живеят в семейни групи, учените се притесняват, че ако една се зарази инфекцията може бързо да се разпространи и да застраши и без това крехката популация. Питърсън казва, че се надява това, което зоопарка научи чрез наблюдение на положителните за Covid-19 горили да помогне и за опазването на тези сред дивата природа.