Горили използват уникален звук, за да привлекат вниманието на пазачи в зоопарк

Природа Наука Цивилизация

Западните равнинни горили (Gorilla gorilla gorilla) в зоопарка в Атланта, Джорджия, са започнали да призовават своите гледачи с помощта на особена смесица от звуци - нещо между кихане и кашляне.

Горилите (Gorilla) са най-големите живи примати.

Горилите (Gorilla) са най-големите живи примати.

© източник: iStock

Досега бяха известни само два други вида, които показват способност да създават нови вокализации, за да привлекат вниманието ни - шимпанзета и орангутани от зоологически градини. Сега към тях можем да добавим и западните равнинни горили – вид, който е критично застрашен.

Биологичният антрополог Роберта Салми от Университета на Джорджия и колеги провеждат експеримент, за да потвърдят значението на новите звуци на горилите, като поставят осем от горилите в зоопарка в три различни ситуации.

В първата ситуация присъства само пазачът, във втората присъства само храната, а в третата пазачът държи храната, но извън обсега на горилите.

В експеримента горилите използват вокализация, подобна на човешкото покашляне с цел привличане на вниманието или започване на разговор, което вероятно е опит да се привлече вниманието на пазача.

Интересното е, че същият призив е наблюдаван и в други американски зоологически градини. Съобщава се за 33 горили, настанени в 11 различни зоопарка в САЩ и Канада, които издават подобни звуци, но досега е потвърдено само за шест от тях в четири различни съоръжения, че са същите.

Горилите никога не са наблюдавани да използват тази вокализация, за да общуват помежду си. Новостта на новия “повик” добавя все повече доказателства, че приматите наистина могат да издават нови звуци в нов контекст и следователно да научават нови звуци.

„Доказателствата за вокално обучение и/или иновации при маймуните в плен“, макар и оскъдни, бавно се натрупват”, пише екипът в своята статия.

Междувременно, предишни изследвания показват, че горилите могат да разпознават и различават гласовете на различни хора.

Примери за способността да се произвеждат уникални звукови призиви, тоест да се научават нови такива, са редки в животинското царство и са потвърдени само при някои видове птици, прилепи, перконоги, китоподобни и слонове.

„Тези резултати показват, че горилите могат да променят звуците си така, че да произведат нов звук и освен това потвърждават, че те могат да издават своите звуци и жестове умишлено, за да привлекът вниманието на човека, който се грижи за тях“, заключават учените в доклада си, публикуван в PLOS One.

Очевидно дълго време сме подценявали тези умни душици, пише Science Alert.

Видео: 24-годишната женска горила Сукари демонстрира тази способност, като издава звуци, еквивалентни на човешкото покашляне преди думата "Извинете..." за започване на разговор или привличане на внимание.