Горещини убиват хора – климатичните промени влошават нещата

Околна среда

Скорошно проучване установява, че над 1/3 от причинените от горещините смъртни случаи се дължат на климатичните промени.

от ALEJANDRA BORUNDA, National Geographic

Човешките жертви на рекордните температури, които поразиха крайбрежията на САЩ и Канада през последните седмици са наистина много. Най-малко 80 души са загинали в САЩ през последните няколко дни поради екстремните жеги, а в Британска Колумбия броят им е над 100. Според данните тези цифри ще нарастват. Скорошно проучване, публикувано в Nature Climate Change, добавя допълнителни подробности, като представя човешката цена на тези необичайни жеги: през юни екип от 70 учени докладва, че за 732-те места на 6-те континента, които изучава, средно 37% от всички смъртни случаи поради жегата се дължат именно на климатичните промени.

Проучването подчертава спешността с която трябва да се отнесем към причинените от човека климатични промени, казва Ана Виседо Кабрера, автор на проучването и специалист от Университета в Берн, Швейцария.

„Климатичните промени не са нещо, което предстои. Те се случват сега и вече засягат здравето ни и то по драматичен начин“, казва тя. Екстремните, смъртоносни жеги като тази, поразила Северна Америка, са само предчувствие за това, което ни очаква. „Можем да очакваме, че 37-те процента драстично ще се увеличат в бъдеще.“

Планетата се е затоплила с около 1 градус Целзий през последните 1800 години и престои да се затопли поне с толкова до края на века без сериозни усилия от страна на човечеството да се елиминират парниковите емисии. Това означава, че над 100 000 души годишно ще си отиват поради причинените от човека климатични промени. Дори и всички парникови емисии да спрат утре, планетата ще продължи да се затопля. Но доколко жегите ще се разразят в бъдеще зависи от действията, които ще предприемем сега.

38 градуса в Сибир: какво ни казват жегите за климатичните промени

Вижте повече

38 градуса в Сибир: какво ни казват жегите за климатичните промени

Температурни измервания в руския град Верхоянск, северен Сибир, едно от най-студените населени места в света, отново предизвикаха удивление.