Откриха каменни релефи, показващи водачи на олмеките в транс

Цивилизация

Издълбани релефи, изобразяващи двама владетели от цивилизацията на олмеките със свирепи изражения, са открити от археолози от Националния институт по антропология и история на Мексико (INAH). Те вярват, че изкривените гримаси показват героите в състояние, подобно на транс, ревящи като ягуар, в разгара на ритуал на "изкривяване" на съзнанието.

Двама отделни владетели на олмеките са изобразени на тези варовикови релефи със силно изкривени изражения. Находките са открити наскоро в мексиканския...

Двама отделни владетели на олмеките са изобразени на тези варовикови релефи със силно изкривени изражения. Находките са открити наскоро в мексиканския щат Табаско.

© Национален институт по антропология и история (INAH).

Открити близо до град Вилаермоса в Табаско, релефите са изработени от варовик и имат диаметър приблизително 1,4 м. Изображенията включват гравирани стъпала и царевични кочани, но най-забележителните им характеристики са израженията на човешките лица, пише IFLScience.

INAH казва, че са изобразени местни владетели на района на средното течение на река Усумасинта, от късната цивилизация на олмеките (900-400 г. пр. н. е.) - първата голяма цивилизация в Мексико, която се развива преди цивилизацията на маите. Тези лица, със здраво скръстени ръце под тях, имат широко отворени „сърдити усти“, което намеква за рева на ягуара.

Ягуарът е изключително често срещан мотив в много предколумбови мезоамерикански култури, като на практика всички системи от вярвания от това време включват богът ягуар. Дори съществуват някои археологически доказателства, че маите са отглеждали ягуари като домашни любимци. Като се има предвид, че това е най-голямата котка в Централна и Южна Америка, притежаваща величествена красота, не е трудно да разберем защо ягуарът печели толкова много възхищение и уважение.

Други подобни паметници от района на Усумасинта предполагат, че релефите изобразяват владетелите по време на ритуала конторционист (contortionist), по време на който изпадали в транс и бивали “удушени”.

„Чрез приемането на позицията, в която са изобразени и която намалява притока на кислород към мозъка, героите достигат състояние на транс при гадателски церемонии, които им придават сили“, казва Томас Перес Суарес, археолог в INAH.

Този релефен стил е типичен за късната олмекска цивилизация - около 500 до 300 г. пр.н.е.

Изглежда обаче, че наследството на цивилизацията на олмеките е живо. Археолозите от INAH спекулират, че стилът, който се вижда в тези релефи, може би е еволюирал в класическите надписи на маите ajaw, които изобразяват владетели с подобни зейнали усти.

„Думата ajaw означава „този, който крещи“, „този, който командва“, „този, който нарежда“; и в тези монументи на маите устата се откроява - характеристика, която трябва да идва от времето на олмеките, особено от тези кръгли релефи на „конторционисти“, които са портрети на местни вождове“, добавя Суарес.