Гмуркач открива 30 000 “изключително добре запазени” римски монети край Сардиния

Цивилизация Наука

Гмуркач, изследващ водите край Сардиния в Италия, открива десетки хиляди бронзови монети от римската епоха.

Мъжът веднага се свързва с властите и съобщава за своята находка, която се намира близо до град Арцакена. Въз основа на местоположението на съкровището, експертите смятат, че то може да бъде свързано с корабокрушение, според изявление на Министерството на културата на Италия.

Първоначалните оценки показват, че съкровището съдържа между 30 000 и 50 000 монети. Само четири от тях са повредени, но дори и те съдържат четливи надписи, пише Live Science.

Допълнителни изследвания на археолозите разкриват, че фолисите (folles), вид големи монети, използвани в Римската и Византийската империя, са сечени между 324 и 340 г. и са в „изключително и рядко състояние на запазеност“, според изявлението.

Монетите са били в обращение по време на управлението на римския император Константин Велики (306 - 337 г.).

„Съкровището, открито във водите на Арцакена, представлява едно от най-важните открития на нумизматични находки през последните години и подчертава още веднъж богатството и значението на археологическото наследство [в] дълбините на нашите морета“, казва Луиджи ла Рока от отдела по археология на музея в Сардиния, се казва още в изявлението.