Мадагаскар е изправен пред катастрофа заради глада

Цивилизация

Горещите вълни и повишаването на температурите, предизвикани от изменението на климата, водят и до недостиг на вода, тук, където климатът и без друго е по-сух.

Булевардът на баобабите в Мадагаскар по залез слънце.

Булевардът на баобабите в Мадагаскар по залез слънце.

© Илюстрация: IStock

Неумолимата суша в южната част на Мадагаскар изправя страната пред изключително сериозна хуманитарна криза, алармира Специализираната агенция на ООН за борба с глада по света (WFP).

Островната държава, разположена в Индийския океан, близо до Източното крайбрежие на Африка, изпитва недостиг на храна в мащаб, описван като „невъобразим“. В последните доклади на WPP се казва, че са необходими спешни действия за справяне с кризата.

Полусухият местен климат, съчетан с високите нива на почвена ерозия и обезлесяване, превръщат обработваемата земя в пустош. В резултат на това, безпрецедентни пясъчни бури обхващат нивите, което ги прави неизползваеми.

Най-засегнатият район

Най-тежко засегнат е районът Амбовомбе, където острото недохранване (GAM) се е повишило с 27 %. Това е най-голямата суша, сполетяла страната за последните четири десетилетия. Децата, страдащи от остро недохранване, са най-уязвими – вероятността от смърт при тях е четири пъти по-голяма, отколкото при здравите деца.

Към момента 30 000 души изпитват хранителна несигурност от най-висока (пета) степен според международно признатата скала, съобщава ООН.

„Ако не обърнем тази криза, ако не намерим храна за хората в южната част на Мадагаскар, семействата ще гладуват и животът ще бъде загубен“, каза Амер Дауди, старши директор по глобалните операции в WFP, след посещението му в друг от най-засегнатите райони - Сиханамаро.

“Постният сезон”, който продължава повече от година

Ситуацията в Мадагаскар е критична от септември 2020 г., началото на постния сезон. В земеделските региони на развиващите се страни, постният сезон е опасен период между засаждането и прибирането на реколтата, когато възможностите за работа са оскъдни, а доходите намаляват.

Към момента, семействата не разполагат с хранителни запаси, а жизненоважните резерви от семена за засаждане са изядени още през 2020 г. Ето защо около 80 % от населението в южните райони на острова прибягват до отчаяни мерки за оцеляване, включително ядене на скакалци, сурови плодове от червен кактус и диви листа.

Очаква се производството на храни през 2021 г. да бъде по-малко от 40 % от средното за последните пет години, което застрашава бъдещето на общностите.

Мадагаскарски деца позират за снимка пред училището си. Снимка от 2016 г.

Мадагаскарски деца позират за снимка пред училището си. Снимка от 2016 г.

© Илюстрация: IStock

Хуманитарна помощ

Всеки месец WFP подпомага до 750 000 души чрез разпределяне на финансови средства и доставки на храна.

Но Организацията се нуждае от 74 милиона долара (63 милиона евро), в рамките на следващите шест месеца, за да спаси живота на хората в Южен Мадагаскар и да “предотврати катастрофата”, пише Euro News.

Доклад на ООН: Броят на недохранените в света нараства - всеки девети гладува

Вижте повече

Доклад на ООН: Броят на недохранените в света нараства - всеки девети гладува

Броят на гладуващите в света се е увеличил през последните три години, като се е върнал към нивото отпреди десетилетие, се казва в доклад на ООН.