Генерал Владимир Вазов (14 май 1868 г.-20 май 1945 г.)

България

„Трябва да победим или да умрем – друг избор няма!“

Годината е 1936. В Лондон има тържествена среща на ветераните от Първата световна война. Само генералът от запаса Владимир Вазов е поканен от Тройната коалиция, някогашният противник на България. На гара "Виктория" българската делегация, водена от генерала, е посрещната от лондонския кмет. Генерал Вазов е настанен в замъка на лорд Харболи, където е пребивавал Наполеон. На парада на ветераните участват 3000 запасни воини и 200 бойни знамена. Когато българският генерал се появява на парада, командващият фелдмаршал лорд Милн заповядва: „Свалете знамената! Минава генерал Вазов – победителят при Дойран!“

Тези думи са станали исторически. Те отразяват голямото уважение към един бивш противник заради качествата му на пълководец и заради готовността му за саможертва в името на Отечеството. Сраженията при Дойран влизат в световната военна история като образец на бойното изкуство. Наричат Владимир Вазов непобедимият генерал. На фронт от сто километра през есента на 1918г той командва Девета Плевенска дивизия. Срещу дивизията на Вазов се изправят 3 английски и 2 френски дивизии, 1 гръцка тежка артилерийска бригада и един гръцки конен полк. Българите не хранят надежда, че могат да победят многобройния противник.Тогава генералът казва на войниците и офицерите:

Трябва да победим или да умрем – друг избор няма!

Със 7 хиляди бойци биват отблъснати атаките на седем пъти повече войска на Антантата. Прoтивникът e oбърнaт в бягcтвo и то cкoрo oбхвaщa цeлия Дoйрaнcки фрoнт.Казват, че това е най-кръвопролитното сражение в цялата Първа световна война, с най-голяма плътност на убитите на километър фронт. В никоя война англичаните не са давали наведнъж толкова много жертви, както при Дойран. Нa бoйнoтo пoлe ocтaвaт пoвeчe oт 10 000 трупa в бритaнcки унифoрми. Бритaнcкияг гeнeрaл Милн прaщa двe дивизии в oбхoд прeз Бeлacицa дa oпитaт прoбив мeжду 9-тa плeвeнcкa и 11-тa мaкeдoнcкa дивизия. Българите ги допускат до 50 метра и ги избивaт oт упoр c кaртeчницитe и oгнeхвъргaчкитe cи. 10 000 гърци изгaрят пo хълмовете нa Бeлacицa. Седем дивизии са напълно унищожени от Плевенската дивизия. Благодарение на Дойранската победа загубилата войната България е спасена от окупация.

Генерал Владимир Вазов е роден на 14 май 1868 в гр. Сопот. Той е един по-малките братя на поета Иван Вазов, но поема кариерата на военен. Владимир Вазов е женен за Мара Горанова, от която има трима синове. През 1926 г. става кмет на София. По време на неговото управление до 1932 г. е реорганизирана пожарната, изградени са рилският и витошкият водопроводи, разширена е електрификацията, усъвършенстван е градският транспорт. София става една от най-зелените столици в Европа. На 20 май 1945 година си отива от този свят в къщата си в село Рибарица, Тетевенския Балкан.