Футболът предизвика ръст в икономиката на Хърватия с 10%

Цивилизация

Хърватската стопанска камара (ХГК) съобщи, че големите спортни състезания, особено европейското и световното футболни първенства, са довели до ръст на икономиката в страната от около 10%.
В деня на посрещането на футболистите ресторатнтьорския бизнес е спечелил един млн. евро.
Снимка: БГНЕС
В деня на посрещането на футболистите ресторатнтьорския бизнес е спечелил един млн. евро. Снимка: БГНЕС

„В деня на посрещането на футболистите, в третия понеделник на юли, ресторантите и кафенетата в Загреб са спечелили 54,5 милиона куни (един милион евро), което е с 2% повече от третия понеделник през юли миналата година“, съобщи ХГК, въз основа на информация от фискалната система.

От друга страна, голям брой хора от Загреб и техните гости три дни са били с часове по улиците на Загреб, а не в кафенета и ресторанти. Поради този факт голям брой магазини този ден са работили на непълно работно време или изобщо не са работили. Затова оборотът в търговията на дребно възлиза на почти 300 милиона куни (5,7 милиона евро), т.е. с 4% по-малко в сравнение с предходната година.

Галерия | Хърватия не е само Дубровник

Вижте 6 снимки

По-рано Хърватската стопанска камара съобщи, че от всички мачове рекорд в потреблението е донесъл полуфиналния двубой срещу Англия на 11 юли. На този ден 312,5 милиона куни (5,9 милиона евро) са били похарчени в магазините, което е с 3,12% повече от същия ден миналата година. Кафенетата и ресторантите на този ден са отчели оборот от 28,7 млн. куни (540 000 евро), което е със 17% повече от миналата година. В деня, в който се игра финалът, оборотът е нараснал с 13%.

На 15 юли, когато се игра финалът и на 16 юли, в деня на посрещането на футболистите, броят на туристите се е увеличил с 27%, а броят на нощувките с 25% в сравнение със същия ден миналата година, съобщи туристическия бранш в Загреб. В столицата са присъствали не само туристи, но и медии от 20 държави не само в Европа. „Така че можем да кажем, че целият свят беше в Загреб и Загреб беше навсякъде по света“, заяви Мартина Биненфелд, директор на туристическата общност в Загреб. /БГНЕС